Shiffrinová teraz zaútočí na rekord v počte výhier: Chce, aby bol pri tom Stenmark?

Má to vypočítané na efekt? Hviezdna Mikaela Shiffrinová (27) sa snažila aj v nórskom Kvitfjelli, no absolútny rekord v počte výhier vo ...
  • Zdroj: SITA/AP

Má to vypočítané na efekt? Hviezdna Mikaela Shiffrinová (27) sa snažila aj v nórskom Kvitfjelli, no absolútny rekord v počte výhier vo Svetovom pohári odolal.

FOTOGALÉRIA: Mikaela Shiffrinová

Američanka si sedem pretekov pred koncom sezóny zabezpečila veľký glóbus za celkový triumf, takže teraz sa môže sústrediť „len“ na dorovnanie či prekonanie rekordu. Ďalšiu šancu bude mať vo švédskom Aare, kde sú najbližší víkend na programe obrovský slalom a slalom, a kde celá lyžiarska komunita očakáva aj prítomnosť toho, komu sa Mikaela chce vyrovnať - Ingemara Stenmarka (66). Jednoducho hollywoodska réžia!

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.
Shiffrinová sa vrátila k najhoršiemu obdobiu v živote: Chcela som skončiť s lyžovaním! Zobraziť článok

Na vyrovnanie rekordu Shiffrinovej aj po tomto víkende chýba jediná výhra. Po úspešných majstrovstvách sveta, kde získala rodáčka z Vailu tri medaily, sa nenakopla v Nórsku, kde boli na programe dva superobráky a jeden zjazd, natoľko, aby aspoň jedny preteky vyhrala. Takto sa črtá veľký sviatok vo švédskom Aare, kde sú v kalendári Svetového pohára technické disciplíny, v ktorých je Shiffrinová viac doma ako v tých rýchlostných, ktoré sa išli v nórskom stredisku.

Tam síce bola motivovanejšia z dôvodu, ktorý sama pomenovala. „Teší ma, že som mohla súťažiť tu. Nórsko je teraz už v podstate mojím druhým domovom,“ vyhlásila s úsmevom priateľka zjazdára Aleksandera Aamodta Kildeho, ktorý z tejto krajiny pochádza. Rekord neprekonala, no s definitívou veľkého glóbusu bola sedemnásobná majsterka sveta a dvojnásobná olympijská víťazka maximálne spokojná. Piatym celkovým víťazstvom sa stala druhou najúspešnejšou lyžiarkou histórie po Rakúšanke Annemarie Moserovej-Pröllovej, ktorá veľký glóbus získala šesťkrát.

Na snímke Jakub Borguľa.
Fantastický úspech slovenského biatlonu: Borguľa zlatý! Zobraziť článok

Shiffrinovej pohodu ešte vylepšili správy spoza veľkej mláky. V Aspene získala jej nórska láska Aamodt Kilde triumf v zjazde, a tým aj malý glóbus za zjazd.

Už majú tri

Najznámejší pár vo sveta lyžovania už začal zbierať ďalšie glóbusy do „rodinnej“ zbierky. Američanka už má v aktuálnej sezóne isté dva, veľký za celkový triumf a malý za slalom, a Nór jeden za zjazd. Obaja sú ešte v hre aj o ďalšie. Ak by Mikaela pridala malý aj za obrovský slalom, v jej zbierke by bolo 15 glóbusov, a ak by Aleksander premenil šancu na malý v super-G, mali by ich títo lyžiari na konte spolu 21!

Najviac víťazstiev v histórii

86 Ingemar Stenmark (Švéd.)

85 Mikaela Shiffrinová (USA)

82 Lindsay Vonnová (USA)

67 Marcel Hirscher (Rak.)

62 Annemarie Moserová-Pröllová (Rak.)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});