Americká hviezda Michaloviec: Z halušiek som priberal, musel som ich škrtnúť!

Poriadne sa pochlapil! Hokejisti Michaloviec zvíťazili v nedeľu nad Novými Zámkami 3:0, pričom všetky góly strelil americký obranca Zach ...
  • Zdroj: instagram/zosburn

Poriadne sa pochlapil! Hokejisti Michaloviec zvíťazili v nedeľu nad Novými Zámkami 3:0, pričom všetky góly strelil americký obranca Zach Osburn (25). Navyše, svoj premiérový extraligový hetrik vtesnal medzi 26. a 32. minútu. Zároveň sa stal prvým obrancom, ktorý strelil tri góly v extraligovej sezóne 2022/2023.

V rozhovore pre Nový Čas sympatický Američan porozprával, prečo si vôbec vybral našu ligu, ale aj to, že na Slovensku miluje halušky, no z jedálnička ich musel nakoniec vyškrtnúť.

Ste zvyknutý dávať veľa gólov? Strelili ste už vôbec niekedy hetrik?

Nie som príliš veľký či vysoký hráč, no vždy sa snažím hľadať spôsoby, ako by som mohol svoju hru niečím obohatiť, aby som bol pre tím prospešnejší. To znamená, že často myslím aj na ofenzívu, aby som pomohol útočníkom dostať sa do šance. A z času na čas sa poteším, keď mi to tam aj padne, veď kto nerád strieľa góly, že?

Ako reagovali na hetrik chalani v šatni, platili ste niečo do tímovej kasy, alebo ste ich pozvali na večeru?

Našťastie odo mňa peniaze ešte nikto nepýtal. Som za to rád, takže sa preto veľmi nerozkrikujem. (smiech) Ale som si istý, že chalanom budem musieť niekedy kúpiť aspoň pivo alebo niečo... Viem však, že tím hráčom sľúbil za hetrik odmenu 50 eur a fľašu vína, je to pekná motivácia.

Pozdáva sa vám úroveň slovenskej ligy?

Tempo je rýchle a hráči sú šikovní. Keď som prišiel na Slovensko, myslel som si, že tu bude klzisko veľké ako na olympiáde. Ale v Michalovciach máme taký hybrid. Klzisko nie je až také veľké ako na ZOH, ale je zase väčšie od tých v NHL.

Hokejisti Michaloviec dostali od vedenia klubu netradičný finančný postih za predošlé dve domáce prehry.
Útočník Michaloviec Dávid Buc: Namiesto pokút sme od vedenia prijali iný návrh Zobraziť článok

Prečo ste sa rozhodli prísť hrať práve za Michalovce?

Vlani som hral ligu, ktorá pokrývala Taliansko, Rakúsko a Slovinsko. Slovenskú ligu považujem za vyšší level, takže pre mňa je to skvelá príležitosť na to, aby som sa ukázal. Michalovce boli jediný tím zo Slovenska, ktorý mal o mňa záujem, takže rozhodnutie bolo jednoduché. Je to tu viac profesionálne.

Ako sa vám páči na Slovensku, už ste ochutnali halušky?

Áno, mám ich veľmi rád, ale všimol som si, že z nich viditeľne priberám, takže som ich musel z jedálnička vyškrtnúť. Je to však vynikajúce jedlo, aj keď trochu kalorické. Na Slovensku sa mi páči, už som tu raz bol ako 14-ročný, keď som hral s národným tímom USA na turnaji v Bratislave. Pamätám si, že som vtedy nastúpil aj proti Romanovi Žitnému z Michaloviec, ktorý je dnes môj spoluhráč. Svet je malý.

Na instagrame sa prezentujete ako vášnivý rybár, už vás niekto zobral na Šíravu?

Na Šírave bývam a rybárov tu vidím naozaj často. Pár ľuďom som sa zmienil, že rád chytám ryby, no zatiaľ ma nikto nezobral. Väčšinou však chodím v lete, keď slnko príjemne hreje. Zoberiem mamu alebo švagra. V rodine máme túto tradíciu zakorenenú.

Čo je podľa vás najväčší rozdiel medzi Slovenskom a USA?

Povedal by som, že dnes už je to všade rovnaké, ale predsa len sú nejaké rozdiely. Hokej v Severnej Amerike je oveľa tvrdší. A hráči sa častejšie bijú! Musíte byť preto neustále v strehu a mať hlavu hore. A byť vždy pripravený buď bodyček rozdať, alebo ho prijať.

Na snímke uprostred útočník Caroliny Martin Nečas.
Toronto predĺžilo domácu víťaznú sériu, Nečas zariadil triumf Caroliny Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});