Tenista Lukáš Lacko otvorene: Prečo končím s kariérou?

S ťažkým srdcom, ale predsa. Tenista Lukáš Lacko (35) sa pre pretrvávajúce zdravotné problémy rozhodol ukončiť pôsobenie v profesionálnom ...
  • Zdroj: tasr

S ťažkým srdcom, ale predsa. Tenista Lukáš Lacko (35) sa pre pretrvávajúce zdravotné problémy rozhodol ukončiť pôsobenie v profesionálnom kolotoči ATP.

Oficiálne o konci kariéry prehovoril počas záverečnej ankety Tenista roka 2022. Na biely šport však rodák z Piešťan úplne nezanevrie. V budúcom roku by rád absolvoval aspoň zápasy exhibičného charakteru.

FOTOGALÉRIA: Lukáš Lacko

Na Tenistovi roka ste všetkých prekvapili...

- Sezóna bola komplikovaná. Mal som zdravotné aj herné problémy. Bola snaha dať sa dokopy, ale vždy prišlo nejaké pribrzdenie. Veril som, že to pôjde, ale telo sa dostalo do stavu, že to už jednoducho nefunguje ako v minulosti. Po sezóne som si sadol s čistou hlavou a rozhodol som sa skončiť.

Kedy sa toto rozhodnutie zrodilo?

- Vždy som bol hráč, ktorý, keď sa cítil dobre, tak mohol vyhrať turnaj. V priebehu sezóny však viera klesala. Už tretiu sezónu som však mal problém s pravým ramenom. Triezve rozhodnutie muselo skôr či neskôr prísť.

Budete mať aj rozlúčkový zápas?

- Nad tým som nerozmýšľal. Tenis mám stále rád, chcel by som absolvovať budúci rok aspoň nejaké exhibičné zápasy. Či už ligové alebo medzinárodné. To bude taká oficiálna bodka.

Smrť kouča Nicka Bollettieriho zasiahla aj Danielu Hantuchovú.
Smrť legendárneho trénera († 91) zasiahla aj Hantuchovú: Dojemný odkaz do neba! Zobraziť článok

Ako by ste zhodnotili všetky tie roky v kolotoči ATP?

- Prešiel som si naozaj všeličím. Všetkými rôznymi tenisovými levelmi od začiatkov až po najväčšie turnaje. Raz som bol hore, raz dole. Veľa vecí som sa naučil. Viem, kde som robil chyby a čo zase správne. Tieto skúsenosti by bolo dobré odovzdať aj ďalej.

Takže by ste sa chceli dať na trénovanie?

- V minulosti sa ukázalo, že keď sa špičkoví tenisti ako Kučera či Mertyňák rozhodli pomôcť mladším, tak to vždy fungovalo a vždy boli výsledky. Mám pocit, že by bola škoda, keby som teraz všetky tieto kariérne skúsenosti zahodil. Na Slovensku máme málo trénerov, ktorí si to reálne preskákali na tej najvyššej úrovni. Verím, že by som mladým hráčom mohol pomôcť.

Máte najpamätnejší zápas?

- Väčšinou sa mi vybavia finále turnajov. Paradoxne si však pamätám môj najlepší prehratý zápas. Na Australian Open proti Tipsarevičovi, keď bol vo svetovej TOP10. Prehral som 5:7 v piatom sete, keď som otáčal z 0:2 na sety. V tom zápase som predvádzal jeden z najlepších tenisov, aj keď som prehral.

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole kvalifikácie na grandslamový turnaj vo Wimbledone.
Najnovší rebríček WTA: Schmiedlová vypadla z elitnej stovky Zobraziť článok

Lukáš Lacko

Najvyššie umiestnenie v rebríčku ATP: 44. miesto (január 2013)

Výhry/prehry v dvojhre: 98/148

Kariérne prize money: 3 602 283 USD (3 420 000 eur)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});