Francúzi vsadili na žiarivé farby a art deco štýl: Plagát pre OH 2024 sa rodil 2 000 hodín!

K Francúzsku patrí extravagancia. Tohto spojenia sa držali aj organizátori letnej olympiády v Paríži (26. júl – 11. august), ktorí pred ...
  • Zdroj: Getty Images

K Francúzsku patrí extravagancia. Tohto spojenia sa držali aj organizátori letnej olympiády v Paríži (26. júl – 11. august), ktorí pred pár dňami predstavili oficiálny plagát najväčšieho športového sviatku tohto roka.

FOTOGALÉRIA: Plagát OH Paríž

Žiarivé farby a štýl art deco sú základnou charakteristikou diela, ktoré predstavili usporiadatelia v Múzeu d'Orsay. Na odhalení diela nechýbal šéf organizačného výboru Tony Estanguet, ale aj umelci, ktoré plagát inšpirovaný extravagantnou minulosťou mesta vytvorili. A to umelecký šéf parížskej olympiády Joachim Roncin a autor plagátu, ilustrátor Ugo Gattoni.

„Nechcel som, aby to bolo niečo nudné ako plagár s logom a dátumom, ako to zvyčajne býva. Chcel som vyrozprávať príbeh. Aby to bolo dosť veselé, pretože to bude obrovská párty. Chcel som, aby to bolo naozaj radostné,“ povedal Roncin, ktorý opísal plagát ako dielo s dotykom surrealizmu a mnohými prepracovanými detailami, ktorý zobrazuje parížske historické pamiatky a športoviská a ponúka spoločný pohľad na olympijské i paralympijské hry.

Jeho ústredným motívom je Eiffelova veža, na ktorú je navlečený národný štadión Stade de France. Víťazný oblúk je vyobrazený s tenisovým kurtom na vrchole, nechýba ani Seina či most Alexandra III. V pozadí je Marseille budú jachtárskej súťaže a a vlna pripomínajúca Tahiti, ktoré bude hostiť zápolenia suferov.

Pozorný divák určite nájde aj osem naskotov olympijských hier. „Na štyri mesiace som za zamkol do svojej dielne a bolo to tak vo dne v noci,“ prezradil Gattoni, ktorý na diele pracoval viac ako 2 000 hodín a na odhalení vyslovil neskromné želanie: „Je to plagát, ktorý by mal fungovať aj za 100 rokov!“

Talentovaná juniorka nebude môcť súťažiť v USA.
Ema Kapustová nemôže reprezentovať Slovensko pre bizarnú chybu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});