Prehovoril tréner, ktorý oživoval Gabániho: TOTO mu zachránilo život!

Legendárny športový komentátor Dušan Gabáni (77) v piatok nečakane skolaboval počas hrania tenisu so svojimi kamarátmi. To, čo sa dialo ...
  • Zdroj: Matej Jankovič

Legendárny športový komentátor Dušan Gabáni (77) v piatok nečakane skolaboval počas hrania tenisu so svojimi kamarátmi. To, čo sa dialo krátko po jeho kolapse nám opísal kondičný tréner Peter Lopata, ktorý mu duchaprítomne zachránil život. Poznáme tiež jeho aktuálny zdravotný stav.

FOTOGALÉRIA: Dušan Gabáni

Slávny slovenský komentátor je známy tým, hrával aktívne futbal za mládežnícke výbery Slovan Bratislava. Okrem toho si tiež vo voľnom čase rád chodí zahrať tenis s kamarátmi. Partička tenisu na bratislavských kurtoch Slovana sa mu však v piatok takmer stala osudnou. Dušan Gabáni totiž skolaboval priamo na dvorci. „Dušan hral štvorhru so svojou partičkou. Keď som prišiel do areálu, už tam ležal. Skolaboval. Oživovali ho. Našťastie mu prvá pomoc pomohla a sanitka ho odviezla do nemocnice. Verím, že pán Gabáni bude v poriadku,“ povedal pre Šport24.sk  tenisový tréner, ktorého meno na jeho žiadosť neuvádzame.

Podarilo sa nám však skontaktovať s človekom, ktorý zachránil komentátorskej legende život. Opísal nám, čo sa dialo bezprostredne po tom, čo Gabáni ostal nehybne ležať na kurte. „Približne okolo 11:00 som mal stretnutie na terase s rodičom a hráčom. Odrazu začali ľudia kričať, že lekára, lekára. Okamžite som vybehol smerom na kurty. Niekto mi zakričal, že bež tam dozadu, leží tam človek. Videl som, že leží na dvorci prevalený na bok. Už ho niekto stihol dať do stabilizovanej polohy,“ prehovoril pre Šport24.sk kondičný tréner Peter Lopata.

Odhalil nám aj to, čo sa dialo, keď zistil, že nedýcha. Z jeho slov doslova naskakuje husia koža. „Prvé, čo som urobil je to, že som s ním zatriasol, či nejde len o slabosť. Po chvíli som si všimol, že je v bezvedomí. Snažil som sa ho prebrať, ale nešlo to. Mal som navyše pocit, že nedýcha a už jemne aj modrie. Otočil som ho na chrbát a v tom mi podali telefón. Na linke už bola operátorka, ktorá mi začala dávať pokyny, aby som mu zaklonil hlavu a hneď začal masáž srdca,“ pokračoval pre Šport24.sk Lopata, ktorý sa venuje prioritne mládežníckym tenistom ako kondičný tréner.  

Prvú pomoc mu najskôr začal poskytovať sám, no potom sa pridal aj jeden z rodičov mladého tenistu, ktorý sa v tom čase nachádzal na kurte. Úspešnú spoluprácu pri záchrane života zakončil správca areálu Slovana, ktorý priniesol defibrilátor. „Masáž srdca som pánovi Gabánimu robil približne minútu a pól. Stále však nereagoval. Následne prišiel otec jedného z detí, ktorý mi začal asistovať. V tom tiež pribehol správca, ktorý priniesol defibrilátor. Hneď, keď ho priniesol, tak sme mu to napojili. Spravilo to diagnostiku a vyhodnotilo to, že mu máme dať šok. Po ňom sme pokračovali s masážou srdca. Následne prístroj vyhodnotil, že mu máme dať druhý šok. Následne to zabralo a pán Gabáni začal dýchať,“ opisuje pre Šport24.sk emotívne chvíle človek, ktorý sa zachoval duchaprítomne a najmä zodpovedne.  

Televízia TA3 bola jeho druhým domovom od roku 2001.
Kolaps moderátora Gabániho na tenise! Oživovanie defibrilátorom: Záchrana života po telefóne Zobraziť článok

Jeden zo záchrancov života Dušana Gabániho napokon poukázal na veľmi dôležitú vec. „Krátko na to, ako začal pán Gabáni dýchať, tak došla sanitka a už si ho zobrali na starosti lekári. Po piatich minútach nám povedali, že je stabilizovaný. Myslím si ale, že mu život určite zachránil defibrilátor. Je to podľa mňa memento, aby defibrilátor bol určite na každom športovisku, lebo sme mohli aj teraz vidieť, aké je to dôležité. Vidíme, že kolapsy sa dejú nielen starším, ale aj mladým športovcom,“ dodal pre Šport24.sk Peter Lopata, ktorý sa do veľkej miery podieľal na záchrane života legendárneho športového komentátora.

Zisťovali sme tiež to, ako je na tom Dušan Gabáni momentálne zdravotne. Kontaktovali sme aj samotnú rodinu. „Je v nemocnici v kritickom stave na ARO,“ informovala Šport24.sk rodina Dušana Gabániho, ktorý je hospitalizovaný v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. V mene našej redakcie prajeme našej novinárskej legende skoré uzdravenie.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});