Žijúca legenda a svetový rekordman Javier Sotomayor je opäť na Slovensku: Učarovali mu pivo aj naše ženy!

Po dlhých rokoch je späť! Legendárny skokan do výšky a držiteľ svetového rekordu Javier Sotomayor (56) sa v piatok v neskorých večerných ...
  • Zdroj: br

Po dlhých rokoch je späť! Legendárny skokan do výšky a držiteľ svetového rekordu Javier Sotomayor (56) sa v piatok v neskorých večerných hodinách vrátil opäť na Slovensko. Svojou návštevou plánuje už v utorok poctiť aj jubilejný 30. ročník Banskobystickej latky.

FOTOGALÉRIA: Javier Sotomayor

Stihol u nás už aj slávnostný výkop na futbale v Dunajskej Strede, ale neodmietol ani žiadosť Nového Času o exkluzívny rozhovor. Zaujímalo nás, ako hodnotí kvalitu Banskobystrickej latky, aké kontakty má so slovenskými športovcami, čo si myslí o svojej kariére a budúcnosti športu, ale aj o živote na Kube v porovnaní s tým na Slovensku. Rozhovor s ním je plný humoru, nadhľadu a úprimnosti, čo len potvrdzuje jeho legendárny status nielen v športe, ale aj v srdciach fanúšikov po celom svete.

Kenský bežec Kelvin Kiptum zahynul pri autonehode.
Obrovská tragédia: Zomrel držiteľ svetového rekordu († 24)! Zobraziť článok

Na Slovensku nie ste prvýkrát, tešili ste sa, že sem opäť prídete?

- Áno, nie je to prvýkrát, čo som na Slovensku, aj keď je pravda, že som tu už dlho nebol. Predtým, než bol svet globálne poprepájaný, som tu v Bratislave aj veľa súťažil. Za tie roky sa vaše hlavné mesto tak veľmi zmenilo! Moji priatelia ma sem dnes opäť pozvali, mal som už možnosť urobiť slávnostný výkop na futbalovom zápase v Dunajskej Strede a veľmi som si to užil. Som veľmi vďačný za to, že tu môžem byť.

Máte obľúbenú spomienku, ktorá sa vám viaže na Slovensko?

- Mám naozaj veľa spomienok... Pamätám si, že som raz videl u vás skákať Rumuna Sorina Mateia s párom tenisiek, ktoré som mu ja podaroval. Snažil sa prekonať môj rekord, no nakoniec skočil 240 cm a rekord je 245 cm... S mojimi teniskami, ktoré som mu ja dal (smiech).

Ako vo všeobecnosti hodnotíte kvalitu Banskobystrickej latky?

- Level na Banskobystrickej latke je nastavený naozaj vysoko. Preteky v skoku do výšky, ktoré sa tu konajú, sú jedny z najlepšie medzinárodne zorganizovaných podujatí. Majú dobrú úroveň a prichádzajú sem veľmi dobrí športovci, ktorí taktiež dosahujú skvelé výsledky.

S kým zo slovenských športovcov ste u nás v kontakte?

- Poznám veľa slovenských atlétov. Vždy ste tu mali skvelých športovcov, nie len v atletike. Som otvorený každému a každý, kto sa chce so mnou porozprávať alebo poradiť, má u mňa dvere otvorené.

Ako vnímate svoju kariéru dnes s odstupom času?

- Keď sa ohliadnem za mojou kariérou, tak som šťastný a hrdý na to, čo všetko som dosiahol. Olympijské hry, to je pre mňa proste jedna obrovská česť! A všetky tie medaily do toho… Mal som pomerne dlhú kariéru s mnohými úspechmi. Nesiem si to s veľkou hrdosťou.

Myslíte si, že váš rekord 245 cm bude raz prekonaný?

- Samozrejme. Neviem, kto alebo kedy, ale som si istý, že to tak bude musieť byť.

Čomu sa venujete v súčasnosti?

- Som generálnym tajomníkom Kubánskej atletickej federácie a rovnako tak na Kube aj podnikám.

Skúste porovnať život na Kube so životom na Slovensku…

- Každá krajina má svoje vlastné zvyky a vlastný spôsob života. U nás na Kube sa nežije momentálne práve najlepší život, hlavne kvôli ekonomickým dôvodom. Ale keď sa pozriem na Slovensko a vidím, ako každý rok napredujete a máte sa čoraz lepšie, tak si vravím, že aj my u nás na Kube by sme mali bojovať za to, aby nám bolo z roka na rok lepšie.

Čo vravíte na naše jedlo, už ste skúsili halušky?

- Halušky som zatiaľ nejedol. Nie som príliš prieberčivý, takže zjem v podstate všetko. Jedlo na Slovensku je skvelé, vôbec nemám problém sa u vás dobre najesť. Navyše, máte aj skvelé pivo (smiech).

Na Slovensku máme vraj aj krásne ženy…

- Rovnako ako celá krajina je dnes zmodernizovaná a urobila veľký pokrok, tak sa mi zdá, že aj ženy sú u vás z roka na rok čoraz viac krajšie (smiech).

Na Kube máte bar pomenovaný po vašom rekorde - 2,45 ako sa mu darí?

- Áno, je to jedna z podnikateľských aktivít, ktorým sa na Kube venujem. Mám bar, ktorý som pomenoval po mojom svetovom rekorde. Hrá tam živá muzika a občas máme aj nejaké iné vystúpenia. Veľmi si to tam užívam, pretože ja milujem hudbu.

Spoznávajú vás Slováci, keď chodíte u nás po ulici?

- Ani veľmi nie, sem-tam sa však nájde niekto, kto si chce spraviť fotku alebo požiada o autogram.

Legenda a rekordman

Javier Sotomayor je bývalý kubánsky atlét, špecialista na skok do výšky. Je aktuálnym svetovým rekordmanom v tejto disciplíne svojím skokom v roku 1993 v španielskej Salamanke, ktorým ako zatiaľ jediný v histórii skočil 245 cm.

Prehľad medailí:

Olympijské hry:

Zlato: Barcelona 1992

Striebro: Sydney 2000

 

Majstrovstvá sveta:

Striebro: Tokio 1991

Zlato: Stuttgart 1993

Striebro: Göteborg 1995

Zlato: Atény 1997

 

Halové majstrovstvá sveta:

Striebro: Paríž 1985

Zlato: Budapešť 1989

Bronz: Sevilla 1991

Zlato: Toronto 1993

Zlato: Barcelona 1995

Zlato: Maebaši 1999

Odporúčame z TIVI.sk
 
});