Vodný slalomár Beňuš ide ladiť formu do dejiska olympiády: Hodina vody stojí...

Dnes odchádza do dejiska najbližšej olympiády jeden z našich najväčších medailových tromfov Matej Beňuš (36). Pre skúseného vodného slalomára ...
  • Zdroj: TASR

Dnes odchádza do dejiska najbližšej olympiády jeden z našich najväčších medailových tromfov Matej Beňuš (36). Pre skúseného vodného slalomára to bude tretia účasť na OH, pričom pred ôsmimi rokmi získal v C1 striebro. Na olympijskom kanáli vo Vaires-sur-Marne bude dolaďovať formu. Novému Času prezradil aj to, že hodina jazdy na vode stojí vo francúzskom vodnom stredisku okolo 500 eur!

FOTOGALÉRIA: Vodný slalomár Beňuš ide ladiť formu do dejiska olympiády

Skúsený kanoista strávil predchádzajúce dni doma v Bratislave, keďže predtým mal približne mesiac náročný program. „Bol som na troch kolách Svetového pohára, ktoré boli úspešné, takže sa teším, že mám formu. Doma som si dal štyri dni úplne bez vody, aby si hlava trošku oddýchla,“ povedal s úsmevom. O jeho forme najlepšie svedčí fakt, že je lídrom SP vo svojej disciplíne pred krajanom Markom Mirgorodským.

Naša medailová nádej však už dnes odlieta do Francúzska. „Idem na päť dní potrénovať na kanál pri Paríži, kde sa bude konať olympiáda. Musím povedať, že si naň postupne zvykám, ale mne vlastne vyhovujú všetky športoviská. Dôležité je to, aby bola forma.“

Slovenský reprezentant Marko Mirgorodský obsadil tretie miesto vo finále C1 na pretekoch Svetového pohára vo vodnom slalome v španielskom Seu d'Urgell.
Mirgorodský siahal vo Svetovom pohári na zlato, Beňuš piaty Zobraziť článok

Beňuš prezradil aj to, že od medzinárodnej federácie majú stanovené určité termíny, keď môžu na kanáli vo Vaires-sur-Marne trénovať. „Buď máme tieto termíny, alebo nám náš zväz zaplatí hodiny tréningu. Jedna hodina tréningu na vode stojí okolo 500 eur. Niekedy sa dohodneme aj s ďalšími reprezentáciami, aby to nebolo také drahé,“ pokračoval Matej, ktorého do Francúzska príde koncom júla na preteky podporiť aj rodina. „Áno, chystajú sa fandiť.“ Finále C1 je naplánované na 29. júla.

Ďalšia olympiáda bude úplne mimo

Aj keď vodní slalomári teraz myslia na OH 2024 v Paríži, aktuálne padlo rozhodnutie, ktoré sa týka OH 2028 v Los Angeles. Súťaže v našom najúspešnejšom športe sa totiž budú konať v Oklahome City, ktorá je od dejiska olympiády vzdialená približne 2 000 km! Dôvodom je to, aby sa obmedzili náklady na výstavbu nového kanála, preto sa bude súťažiť v stredisku amerického vodného slalomu, kde majú vybudovaný nový umelý kanál.

Strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková.
100 dní do Paríža: TOTO sú najväčšie medailové nádeje Slovákov Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk