Futbalový kanonier Prekop: TAKTO sa zarába v českej a slovenskej lige!

Skrytý diamant! Nie je verejne tak známy, o to väčšie však sú jeho futbalové kvality. Erik Prekop bol najlepším strelcom Bohemiansu Praha. ...
  • Zdroj: instagram @erik_prekop

Skrytý diamant! Nie je verejne tak známy, o to väčšie však sú jeho futbalové kvality. Erik Prekop bol najlepším strelcom Bohemiansu Praha. Sníval o pozvánke do kempu pred EURO 2024, blíži sa veľkému prestupu a otvorene porovnal platy a podmienky v českej a slovenskej lige.

Môžeme ho považovať za skrytý diamant slovenského futbalu. Verejnosti nie je príliš známy, no futbalové kvality má značné. Napokon, s ôsmimi presnými zásahmi bol najlepším strelcom tímu Bohemians Praha v najvyššej českej súťaži. V rozhovore pre TVNOVINY.sk priznal, že v kútiku duše veril, že by mohol dostať pozvánku do reprezentačného kempu a zabojovať o EURO 2024. Obzvlášť, keď slovenský futbal trápi práve ofenzíva. "V kútiku duše som veril, že by to mohlo vyjsť, škoda. Mám však čisté svedomie a spravil som pre to všetko. Verím, že nabudúce sa mi to podarí,“ uviedol 26-ročný futbalista.

Ťažké srdce však na nikoho nemá a verí, že jeho šanca v budúcnosti ešte len príde. "Doteraz som nikdy nehral v reprezentácii ani v mládežníckych výberoch, takže s ňou nemám prakticky žiadne skúsenosti. Chápem, že takto tesne pred Eurom skúšať niečo nové možno nie je úplne ideálne. Nemám to teda nikomu za zlé a ani pre to nevešiam hlavu."

Na snímke futbalisti Slovana Bratislava počas osláv majstrovskej trofeje.
Honba za skupinou Ligy majstrov: Akých súperov môže mať Slovan v 1. predkole? Zobraziť článok

V lete veľký prestup?

Erik Prekop bol po Lukášovi Haraslínovi zo Sparty Praha druhým najlepším strelcom medzi slovenskými hráčmi v českej súťaži. Kvalitatívne výrazne išiel hore a po dvoch rokoch môže opustiť Bohemians Prahu. "Mám síce ešte na rok platnú zmluvu, páči sa mi tu, ale mám 26 rokov. Som na vrchole svojich síl a ak sa chcem ešte posunúť ďalej, cítim, že teraz je ten správny čas. Som zrelší, sebavedomejší, darí sa mi. Ak bude možnosť, rád Bohemiansu splatím dôveru, ktorú do mňa vložili," naznačuje svoju túžbu posunúť sa ďalej.

A dodáva, že o možnom prestupu už hovoril aj s vedením klubu. "Po komunikácii s trénerom, ktorý mi to tlmočil od vedenia, by mi nebránili v odchode. Pre finančne nie úplne najsilnejší klub je každý dobrý transfer len plusom. Musí však prísť ponuka, ktorá splní finančné požiadavky Bohemiansu."

Podľa špecializovaného portálu Transfermarkt je hodnota slovenského útočníka na úrovni 350-tisíc eur. Agent Prokopa Ľubomír Pavuk pre TVNOVINY.sk potvrdil, že vedenie Bohemiansa pýta ešte o niečo viac. Rysuje sa už aj okruh záujmcov o služby najlepšieho strelca pražského tímu. "Sme v kontakte s klubmi z Česka, ktoré v ostatnej sezóne skončili v elitnej šestke. Taktiež nás v tejto veci kontaktoval aj jeden tím z Belgicka a tiež z Poľska," prezrádza hráčov agent.

Čavrič oblieka dres klubu Kashima Antlers.
EURO bez Maka, Valjenta a Čavriča: Experti hovoria o luxuse a záhade! Zobraziť článok

Porovnanie platov v Česku a na Slovensku

Futbalista, ktorý na Slovensku obliekal dres Trenčína, Interu Bratislava či Petržalky a v Česku pôsobil okrem Bohemiansu aj v Hradci Králové, priniesol zaujímavé porovnanie platových podmienok v českej a slovenskej súťaži. "V Česku sú priemerné platy v rozpätí od päť do desaťtisíc eur, teda približne ako v Niké lige. Kým na Slovensku to je v čistom, v Česku ide o sumu v hrubom. Samozrejme, sú tam kluby, ktoré nemajú problém dať aj výrazne viac, ale to mi už príde prestrelené, podobne ako napríklad v Slovane. Tam sú platy oproti Bohemiansu výrazne vyššie."

Pri porovnávaní podmienok futbalistov v Česku a na Slovensku odhalil aj ďalší zaujímavý rozdiel. "V Česku sa dá slušne zarobiť na prémiách, individuálnych čí tímových. Veľa hráčov má bonusy za bod, góly či asistencie. Na Slovensku majú futbalisti prevažne len nejaký fix, a preto ma to po presune do Česka zaskočilo. Takto preto možno chýba hráčovi na Slovensku ďalšia motivácia. Každý to robí, lebo to má rád, ale, samozrejme, sa chce aj zabezpečiť."
 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk