EURO bez Maka, Valjenta a Čavriča: Experti hovoria o luxuse a záhade!

Ešte 32 slovenských futbalistov môže snívať sen o účasti na ME 2024 v Nemecku, pričom do záverečnej nominácie sa nezmestí z tohto výberu ...
  • Zdroj: Getty Images

Ešte 32 slovenských futbalistov môže snívať sen o účasti na ME 2024 v Nemecku, pričom do záverečnej nominácie sa nezmestí z tohto výberu šestica. Tréner Francesco Calzona (55) svojím aktuálnym výberom na tréningový kemp do Rakúska už zničil nádeje zvyšku možných ašpirantov. Najviac zarezonovala absencia tria Róbert Mak (33), Martin Valjent (28) a Aleksandar Čavrič (30). Expertov sme sa opýtali, ako nám môžu chýbať.

FOTOGALÉRIA: Molnár nakladá Calzonovi: Spravil by TO v Anglicku, vyhlásia mu vojnu!

Mak si otvoril ústa na trénera po marcovom reprezentačnom zraze, vraj by si zaslúžil vyššiu minutáž, keďže na zraz dorazil z ďalekej Austrálie. Čavrič na daný zraz z Japonska ani neprišiel, čo si chcel vysvetliť telefonicky s koučom, ale odpovede sa nedočkal. Valjent sa potichu vytratil z nominácií, hoci pravidelne hrá španielsku ligu, lenže v národnom tíme nedostával šance...

„Bolo náročné otvoriť sa ľudom,“ hovorí Martin Škrtel.
Škrtela nominácia na záverečný kemp neprekvapila: Mak a Čavrič? Dalo sa to vyriešiť inak Zobraziť článok

Zlá komunikácia

Bývalý reprezentačný brankár Ladislav Molnár (55) tvrdí, že všetko stojí a padá na komunikácii. „A tá nie je silnou stránkou tohto realizačného tímu na čele s Calzonom. Mnohým veciam sa dalo predísť lepšou komunikáciou nielen realizačného tímu. Polovica problémov sa dala vyriešiť lepším spôsobom,“ povedal s tým, že vynechať Maka a Čavriča je veľký luxus. „Chýba mi tam aj Valjent. Martin je kapitán mužstva, ktoré hrá už niekoľko rokov najvyššiu španielsku súťaž. Je to pre mňa zarážajúce. Na druhej strane si to tréner musí obhájiť a stáť si za svojím rozhodnutím,“ pripojil.

Podľa Stanislava Šestáka (41) mal Mak komunikovať svoj problém interne, a nie cez médiá, preto takýto krok mohol čakať. „Čavrič možno pred posledným reprezentačným zrazom komunikoval, možno nie, no nemá byť prečo urazený, že pozvánku nedostal. Tréneri ho nevideli v žiadnom zápase a nevedia, ako by sa zžil s mužstvom. Ja to beriem ako realitu. Toto sú podujatia, kde hráči spolu strávia vrátane zrazov mesiac času. Takéto veci vyhráva tím, a nie jednotlivec. Tréner uprednostnil tím pred jednotlivcami,“ uviedol.

Doteraz nevie

Aj podľa Erika Jendrišeka (37) mohol Mak čakať, že po verejnej kritike ho Calzona nezavolá. „Čo sa týka Valjenta, je to záhada. Podobnú situáciu som zažil ja pri nominácii na ME vo Francúzsku. Ešte mesiac pred turnajom som mal podľa trénera Kozáka všetko rozbehnuté, aby som dostal miestenku alebo aspoň možnosť o ňu zabojovať. Nakoniec prišla širšia nominácia a bol som z nej vyškrtnutý. K niektorým veciam sa človek nedopátra. Ja stále neviem ten dôvod,“ spomenul si Jendrišek, podľa ktorého má právo Valjent reprezentovať krajinu, kým Čavrič by to musel ukázať na ihrisku, čo nebolo možné.

Jeho niekdajší spoluhráč z reprezentácie i Ružomberka Marek Sapara (41) tvrdí, že všetko, čo má u nás kvalitu, tak je momentálne v nominácii. „Čo sa týka hráčov ako Mak, Čavrič a Valjent, tak to bolo podľa mňa jasné. Hovoril som to už dávno a bolo zrejmé, že ich tréner nepozve na kemp. Diskutuje sa o tom často a veľa. Sú tam však dôvody, ktoré tréner vyhodnotil tak, že sa cez ne nevie preniesť a že ich nepozve. To treba rešpektovať. On je zodpovedný za nomináciu. Samozrejme, že táto trojica bude chýbať,“ dodal s tým, že sme malá krajina a nemáme až takú veľkú základňu kvality.

V drese Herthy odohral už tucet sezón.
Pekarík maká, aby bol pripravený na EURO: Prestup do Žiliny je otvorený! Zobraziť článok

Nominácia na kemp v Rakúsku

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle), Marek Rodák (Fulham), Henrich Ravas (New England), Dominik Takáč (Trnava)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha), Michal Tomič (Slavia), Matúš Kmeť (Trenčín), Norbert Gyömbér (Salernitana), Denis Vavro (Kodaň), Milan Škriniar (PSG), Adam Obert (Cagliari), Dávid Hancko (Feyenoord), Vernon De Marco (Hatta), Sebastián Kóša (Trnava)

Stredopoliari: Jakub Kadák (Luzern), Matúš Bero (Bochum), Juraj Kucka (Slovan), Tomáš Rigo (Ostrava), Patrik Hrošovský (Genk), Stanislav Lobotka (Neapol), Ondrej Duda (Hellas), Dominik Hollý (Jablonec), László Bénes (Hamburg)

Útočníci: Dávid Ďuriš (Ascoli), Tomáš Suslov (Hellas), Ivan Schranz (Slavia), Róbert Boženík (Boavista), David Strelec (Slovan), Róbert Polievka (B. Bystrica), Ľubomír Tupta (Liberec), Leo Sauer (Feyenoord), Lukáš Haraslín (Sparta)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk