Česi po 14 rokoch slávia zlato, Rulíkov recept: Vypol som internet

Českí hokejisti po 14 rokoch oslavujú titul majstra sveta. Po finálovom triumfe na domácich MS v Prahe nad Švajčiarskom 2:0 velebili ...
  • Zdroj: TASR/AP

Českí hokejisti po 14 rokoch oslavujú titul majstra sveta. Po finálovom triumfe na domácich MS v Prahe nad Švajčiarskom 2:0 velebili najmä dvoch hrdinov - autora víťazného gólu Davida Pastrňáka a brankára Lukáša Dostála, ktorý si udržal čisté konto, keď pochytal všetkých 31 striel.

FOTOGALÉRIA: David Pastrňák

Český úspech niesol výrazný rukopis Radima Rulíka. Ten čelil pred MS kritike od domácich médií za nomináciu, no tréner dokázal namiešať správny mix mladíkov i ostrieľaných hráčov. Tím vygradoval svoje výkony vo vyraďovacej fáze, v ktorej postupne vyradil Američanov (1:0), rozdrvil Švédov (7:3) a zvládol aj finálovú taktickú bitku s Helvétmi (2:0). "V živote som si nemyslel, že sa to môže stať. Je to však najmä o hráčoch, chalani vyhrali majstrovstvá sveta, nie my tréneri. Som však rád, že som zvolil tých správnych hráčov, hoci sa to novinárom koľkokrát nepáčilo. Myslím si, že chalani dokázali, že sa ocitli v nominácii oprávnene," povedal Rulík podľa iDnes.cz.

Svojich zverencov dokázal na MS chrániť od tlaku: "Vypol som si po turnaji v Brne internet, pretože som si prečítal jeden článok ´Rulíkova blamáž s nomináciou´. Vydržal som to až do finálového dňa a vôbec neviem, čo sa dialo. Až ráno mi Jáchym Kondelík na rozkorčuľovaní o všetkom rozprával."

Český tím dokráčal až na hokejový vrchol, lebo mal podľa Rulíka vlastnosti šampiónov: "Súdržnosť, tímovosť, obetavosť, srdce. Keď som videl pred rokom Nemcov a Lotyšov, ničím iným to neuhrali."

Dôležitým hráčom bol podľa trénera Pastrňák, ktorý rozhodol finálový duel parádnou strelou bez prípravy: "V útočnom pásme bol nesmierne nebezpečný. Strieľal z voleja po signále, Švajčiari o tom vôbec nevedeli, nezachytili to, a on to trafil. To je presne jeho parketa. Som veľmi rád, pretože sme na buly na tejto strane čakali. Chalanom sa to podarilo."

Ruské médiá dlho s reakciou nečakali.
Rusi po českom zlate zaútočili: Je to cirkus, bez nás nemá medaila hodnotu! Zobraziť článok

Českí hokejisti pózujú s trofejou po výhre vo finálovom zápase Česká republika - Švajčiarsko.
Médiá reagujú na zlato Česka: Pastrňákova rana do srdca! Švajčiari majú obavy Zobraziť článok

Smutní Slováci po prehre s Kanadou vo štvrťfinále.
Slováci spoznali súperov na budúcoročných MS: V ktorom meste budú hrať? Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk