Slováci spoznali súperov na budúcoročných MS: V ktorom meste budú hrať?

Slovenskí hokejoví reprezentanti by sa na MS 2025 (9.- 25. mája) mali v základnej skupine stretnúť s tímami Kanady, USA či Švajčiarska.
  • Zdroj: TASR/Michal Runák

Slovenskí hokejoví reprezentanti by sa na MS 2025 (9.- 25. mája) mali v základnej skupine stretnúť s tímami Kanady, USA či Švajčiarska.

FOTOGALÉRIA: Slováci dorazili do Bratislavy: Slafkovského pohodička v šľapkách

Rozhodlo o tom konečné poradie tímov na MS 2024 a ich postavenie v rankingu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Z jeho podoby vznikne zloženie základných skupín, no Švédsko i Dánsko ešte z pozície organizátorov siahnu k zmenám s cieľom umiestniť domáci tím do švédskeho Štokholmu, resp. dánskeho Herningu.

Podľa predbežného zloženia skupín sú totiž Švédi aj Dáni v totožnej skupine, takže je prakticky isté, že jeden týchto tímov sa presunie do druhej skupiny. Tímy si môžu vymeniť pozíciu iba s krajinami, ktoré sú ich tabuľkoví susedia v rankingu IIHF. Švédi by si mohli pozíciu vymeniť s USA, prípadne Dáni s Lotyšskom. Slováci figurujú v rebríčku na ôsmej pozícii.

Slováci figurujú v rebríčku na deviatej pozícii so ziskom 3750 bodov, vylúčenie Ruska z MS ich posúva na ôsmu priečku. Rusi a Bielorusi sa na MS 2025 nepredstavia, o čom rozhodla Rada IIHF už vo februári. Obe krajiny sú vyradené z turnajov IIHF aj počas sezóny 2024/2025 pre vojenskú inváziu na Ukrajine.

Rebríček IIHF je dôležitý nielen pre nasadzovanie do skupín MS, ale aj pre priamy postup na zimné olympijské hry. Na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d’Ampezzo sa už dávnejšie priamo kvalifikovalo najlepších osem tímov podľa vlaňajšieho rebríčka, plus Taliansko, ktoré má ako organizátor hier isté miesto.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk