Legendárny slovenský futbalista sa obul do pomerov v repre: Toto nie je detská škôlka

Vždy povie, čo si naozaj myslí! Legendárnemu futbalovému hrdinovi Ladislavovi Jurkemikovi (70) sa vôbec nepáčil spôsob, akým sa Robo ...

Vždy povie, čo si naozaj myslí! Legendárnemu futbalovému hrdinovi Ladislavovi Jurkemikovi (70) sa vôbec nepáčil spôsob, akým sa Robo Mak rozhodol riešiť svoju situáciu týkajúcu sa slabého herného vyťaženia po tom, čo bol do národného tímu povolaný až z Austrálie.

Fotogaléria

Člen výkonného výboru SFZ zdieľa totiž názor, že demokracia je najväčší stupeň disciplíny a nemala by byť len o bezbrehom vykrikovaní. Okrem kritiky pomerov však poskytol aj svoje pohľady na súčasnú generáciu a svoje skúsenosti s Francescom Calzonom. Diskusii o trénerovi zdôraznil, že pevne stojí na jeho strane. 

? Vaša generácia dosiahla na ME 1976 senzačný titul. Dnes asi niečo také reálne nie je...

- Keď sme išli na ME v 1976, nikto s nami nepočítal. Prekvapili sme a vyhrali sme to. Doprial by som to aj dnešnej generácii hráčov, aby sa im to podarilo. Tiež od nich nikto veľa nečaká, a keby sa im v Nemecku podarilo prekvapiť, tak to by som bol rád.

Môžeme byť hrdí na to, že sa nám na EURO podarilo postúpiť. Ak budú všetci zdraví, spravíme dobré meno slovenskému futbalu, aj keď máme veľmi ťažkú skupinu. Nielen Belgicko, ale aj Ukrajina je veľmi kvalitný súper. A nepríjemní budú aj Rumuni...

? Pôjdete na EURO aj osobne?

- Áno, budem tam celý čas.

? Čo si so spoluhráčmi z reprezentácie zvyknete povedať, keď sa stretnete a začnete spomínať?

- Pomaly už niektorí spoluhráči odchádzajú, takže si poprajeme hlavne veľa zdravia. Sme radi, že beháme, chodíme a podobne.

Potom sa porozprávame o rodinách a aktivitách, ak sa ešte niekto nejakým venuje. Ale niektorí si chodíme občas zahrať aj nejaké zápasy.

? Na pretrase bol v posledných dňoch tréner Calzona. Ako vy hodnotíte jeho osobu?

- Do repre priniesol organizáciu a disciplínu. Tí, čo ho kritizovali, nikdy netrénovali vonku. Ja viem, čo to je trénovať vonku, keď vás nikto nepodrží a všetci iba kritizujú.

Mal, má a aj bude mať u nás veľmi ťažkú pozíciu. Je to však kvalitný tréner, Marek Hamšík určite vedel, koho odporúča. Za to mu ďakujem. Stále sme padali len nižšie a nižšie a on to zastavil, za to mu gratulujem.

Dostala takýto zásnubný prsteň.
Poznáme cenu Shiffrinovej zásnubného prsteňa: TOTO si len tak niekto nedovolí! Zobraziť článok

? Taký Robo Mak si však myslí svoje...

- Čo sa týka Roba Maka, bolo to z jeho strany trochu nešťastné. Mal si to vydebatovať s trénerom. Jasné, že ak mám ako tréner možnosť skúšať nových hráčov, tak Maka nezoberiem. A keď už som ho zobral z takej diaľky, tak by som mu dal šancu aspoň v jednom zápase minimálne na polčas.

Ale hráči musia počítať so všetkým. Rozhoduje Calzona, on je tréner, on má svoje myšlienky a pochody. Rozhodol sa tak a všetci to musia akceptovať. Zažil som to aj ja sám ako hráč, ale nikdy som nešiel vykrikovať.

? Robo je pritom dosť skúsený hráč...

- Áno, je to skúsený futbalista, aj reprezentácii pomáha. Ale nech sa nedá vyprovokovať nejakými provokatérmi. Hráč musí ísť v prvom rade sám za trénerom, keď niečo chce, a nie tréner za hráčom. Tu je to opačne. Čo to majú za spôsoby?

Však toto nie je detská škôlka, toto má byť tvrdý profesionalizmus. Hráči idú von a tam im určia jasne, čo majú robiť. A nikto sa nesťažuje. U nás je to samá sťažnosť. Viete, demokracia je niečo iné ako to, čo je na Slovensku.

Demokracia je najväčší stupeň disciplíny. Na Slovensku je demokracia najväčší bordel a tomu sa prispôsobili aj futbalisti.

Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
Bývalá hviezda NHL odhalila nové skutočnosti: TENTO muž zariadil Slafkovského úspech! Zobraziť článok

? Viete si predstaviť, že Calzona bude dlhodobo sedieť na dvoch stoličkách - v Neapole aj u nás?

- To určite nie, to sa mu povolilo na tri mesiace. Nie je problém, keď je prestávka v reprezentácii a on si v klube odkrúti tri mesiace. Dlhodobo to však neprichádza do úvahy.

Prezident a výkonný výbor mu to povolili s tým, že sa mu predĺžila zmluva. A keby pokračoval v Neapole ďalej, musel by sa s nami taliansky klub vyrovnať. To je veľmi šikovná diplomatická kľučka, o ktorej zrejme verejnosť nevie.

? Boli ste nedávno aj s našou dvadsaťjednotkou, ako vnímate túto mladú generáciu?

- Áno, bol som s nimi v Španielsku a vidím, že to je šikovná generácia, ale musia ešte veľa chleba zjesť. Všimol som si však, že je to generácia, ktorá má pokoru, a iba s tou sa niekde dostanete.

Ak sa chlapci nepokazia, tak nám rastie skvelá partia. Napríklad taký Obert ukázal, že časom môže byť oporou národného tímu.

Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Syn legendy zažije premiéru: Slovenská reprezentácia zverejnila úvodnú nomináciu! Zobraziť článok

Ladislav Jurkemik

  • 57-krát reprezentoval bývalé Československo (1974 - 1983)
  • 3 góly vsietil počas repre kariéry
  • 1972 - juniorský majster Európy
  • 1976 - získal zlato z ME
  • 1982účastník MS v Španielsku

Hráčska kariéra

1973 - 1980 Inter Bratislava

1980 - 1981 Dukla Banská Bystrica

1981 - 1984 Inter Bratislava

1984 - 1989 FC St. Gallen

1989 - 1991 FC Chur 97

Trénerská kariéra

1989 - 1992 FC Chur 97

1992 - 1993 Sturm Graz

1993 - 1994 Spartak Trnava

1994 - 1996 Kapfenberg

1997 - 1998 Rim. Sobota

1998 - 1999 Ružomberok

1999 - 2000 Senec

2000 - 2001 Žilina

2002 - 2003 Slov. reprezentácia

2004 Slov. reprezentácia U21

2004 - 2005 Žilina

2006 - 2008 Inter Bratislava

2008 Slovácko

2010 - 2011 Ružomberok

2011 - 2012 Nitra

Priblížia sa dnes večer hokejisti Nitry bližšie k finále?
Nitra zdemolovala Michalovce a je už len krok od finále Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});