Lekár varuje legendárneho Tysona pred návratom do ringu: Čo všetko mu hrozí?!

Legendárny Mike Tyson (57) sa v lete vráti zo športového dôchodku. Do ringu sa postaví proti o tri generácie mladšiemu súperovi Jakeovi ...
  • Zdroj: Northfoto

Legendárny Mike Tyson (57) sa v lete vráti zo športového dôchodku. Do ringu sa postaví proti o tri generácie mladšiemu súperovi Jakeovi Paualovi (27). Informácie o návrate jedného z najlepších boxerov všetkých čias sa fanúšikovia potešili, no mnohých z nich jeho rozhodnutie zaskočilo. Bude to pre neho obrovská výzva po každej stránke vrátane tej zdravotnej.

FOTOGALÉRIA: Mike Tyson

Ikonický americký bojovník má za sebou dlhé a úspešné roky kariéry, ktoré sa, pochopiteľne, odzrkadlili aj na jeho zdravotnom stave. Navyše sa liečil zo závislosti na alkohol, čo je ďalší dôležitý faktor. 

„U starších ľudí má mozog tendenciu strácať objem. To predlžuje premosťujúce žily a činí ich náchylnejšími k prasknutiu. Krvácanie z týchto roztrhnutých žíl spôsobuje hromadenie krvi, ktorá následne tlačí na mozog a spôsobuje zmätenosť, stratu vedomia, neurologické postihnutie, v niektorých prípadoch aj smrť. Je známe, že alkoholizmu urýchľuje zmršťovanie mozgu. Zdá sa, že u Tysona ide o rizikový faktor,“ upozornil v rozhovore pre The Conversation uznávaný zámorský odborník Stephen Hughes.

V tomto bode to ale ani zďaleka nekončí. Ostrieľaný veterán má totiž už 57 rokov a telo v tomto veku reaguje na mnohé aspekty odlišne. „V strednom veku sa zvyšuje pravdepodobnosť srdcových príhod ako je arytmia, angina pectoris a infarkt myokardu. Udržiavanie kondície chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a cvičebný režim Tysona mu veľmi prospeje. Lenže pokušenie to v posilňovni prehnať je tam stále. Extrémne cvičenie môže viesť k srdcovej fibróze, čo môže časom vyústiť do srdcového zlyhania alebo niekedy k náhlej smrti,“ vymenoval ďalšie riziká vedúci vyučujúci medicíny na univerzite Anglia Ruskin. 

Boxerská legenda Mike Tyson na športovom dôchodku nezaháľa. Natáča seriály, robí motivačné konferencie, účinkuje v reklamách.
Železný Mike Tyson: Priznal chľast aj drogy, ale aj tak ho každý chce! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});