Budú vo futbale tri karty? O osude modrej rozhodne sobota!

Tri karty vo futbale, to nie je nová myšlienka. O jej osude rozhodne v sobotu v luxusnom hoteli neďaleko Glasgowa futbalový kontrolný ...
  • Zdroj: sita, koláž sportovycas

Tri karty vo futbale, to nie je nová myšlienka. O jej osude rozhodne v sobotu v luxusnom hoteli neďaleko Glasgowa futbalový kontrolný orgán (IFAB). Ak sa tak stane, budeme mať vo futbale tri karty. K tradičným žltej a červenej pribudne modrá, ktorá by znamenala časový trest.

FOTOGALÉRIA: O osude modrej karty rozhodne sobota!

Myšlienka nie je nová, keďže pred zavedením žltých a červených kariet bol v amatérskom futbale bežný desaťminútový trest. Ten dostali hráči, ak napríklad stredne závažným faulom zabránili jasnej gólovej príležitosti alebo slovne napadli rozhodcu.

Podľa súčasných tvorcov by modrá karta mohla predstavovať prechod medzi žltou a červenou kartou. Ukázali by sa dve modré karty a dve žlté karty, rovnako ako žltá a modrá karta by znamenala červenú.

Belgický futbalista Kevin De Bruyne.
Ulúpia Arabi hviezdu Manchestru City? Anglický klub si ju chce poistiť touto šialenou sumou! Zobraziť článok

IFAB, tiež známy ako „rytier grálu“ vo futbale, pozostáva z ôsmich členov: zastúpená je anglická, škótska, waleská a severoírska asociácia a štyroch členov deleguje medzinárodná federácia FIFA. Keďže rozhodnutia vyžadujú väčšinu, svetová organizácia môže zabrániť rozhodnutiam, ktoré sa jej nepáčia. Prezident FIFA Gianni Infantino je zvyčajne prítomný na výročných stretnutiach IFAB, ktoré sa v sobotu konajú v luxusnom hoteli neďaleko Glasgowa.

Na aktuálnom zasadnutí členovia ešte nerozhodli o zavedení modrej karty, iba o tom, či ju otestujú na sezónu. Anglická asociácia už ponúkla, že novinku prvýkrát vyskúša vo svojej pohárovej sérii.

Reakciu na ňu sú však rôzne. Jürgen Klopp, tréner Liverpoolu, tvrdí, že modrá karta môže odštartovať mnohé kontroverzie. „Už počujem: Bola to modrá karta? Alebo len žltá? Ten, kto bol za starých dobrých čias ľahko vylúčený, bude vylúčený na desať minút,“ povedal nemecký tréner. Naopak šéf rozhodcovskej komisie nemeckého futbalového zväzu Lutz Michael Fröhlich je novinke otvorený: „Myslím si, že modrá karta môže priniesť pozitívny rozdiel, keďže rozhodcovia majú v rukách ďalší nástroj pre prípady, keď nie je možné so 100% istotou klasifikovať faul. Zároveň sa pri aplikácii môžu objaviť doplňujúce otázky, či je potrebný personál navyše, alebo či je potrebná samostatná trestná lavica na ihriskách,“ vysvetlil hlavný rozhodca.

Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
FIFA nekompromisným rozhodnutím zarmútila Slovan: Zákaz prestupov na dlhé obdobie! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});