155 dní pred začiatkom OH 2024: Finančná prokuratúra rieši plat šéfa

Nejasnosti okolo jeho platu základom „pozornosti“, ktorú už pár dní venuje Národná finančná prokuratúra Francúzska šéfovi organizačného ...
  • Zdroj: Northfoto

Nejasnosti okolo jeho platu základom „pozornosti“, ktorú už pár dní venuje Národná finančná prokuratúra Francúzska šéfovi organizačného výboru letnej olympiády v Paríži Tonymu Estanguetovi (45).

FOTOGALÉRIA: Tony Estanguet

Podľa vyšetrovateľov, ktorí sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili, Estanguetov plat výrazne presiahol hranicu povolenú zákonom. Podľa oficiálnych dokumentov bývalý vodný slalomár do roku 2020 ročne bral 270-tisíc eur. A to je plat nižší ako poberal Sebastian Coe, keď pracoval na rovnakom poste pre OH 2012 v Londýne. Ten bral 421-tisíc eur ročne.

Hokejista Los Angeles Quinton Byfield (vpravo) predviedol krásnu akciu zakončenú gólom.
Mladík z Los Angeles sa v NHL blysol krásnou akciou: Padol gól sezóny? Zobraziť článok

Organizačný výbor hier stanovil Estanguetovu mzdu v roku 2018 na konci svojho prvého zasadnutia správnej rady. Potom sa dohodlo, že bývalý trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome bude dostávať ročný plat 270 000 eur v hrubom s možnými dodatočnými stimulmi založenými na výkonnostných kritériách, ktoré by nepresiahli 20 % ročného platu. Akékoľvek pochybenie však odmietol.

Ruskí športovci vytvorili symbol Z...
Ohavný čin ruských športovcov: Podpora vojny v priamom prenose? Reakcia svetových hviezd! Zobraziť článok

„Je to pre nás prekvapenie. Predsedov plat bol konzultovaný s finančnými aj hospodárskymi úradmi a bol prísne regulovaný," uviedol organizačný výbor v reakcii s tým, že všetko bez problémov prešlo aj vnútorným auditom.

Estanguet ako prezident nemá v organizačnom výbore štatút zamestnanca a svoje služby fakturuje mesačne. Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, agentúre AFP povedal, že vyšetrovanie bude skúmať spôsob, akým je Estanguet platený ako šéf organizačného výboru. Vyplýva to zo správy investigatívnych novín Le Canard Enchaine z októbra minulého roka, že Estanguet používa svoju vlastnú spoločnosť, aby mesačne účtoval organizačnému výboru, namiesto toho, aby poberal plat.

Parížsky organizačný výbor už bol predmetom troch samostatných vyšetrovaní možného zneužívania verejných peňazí a zvýhodňovania pri zadávaní zákaziek. Polícia prehľadala kancelárie výboru a hernej infraštruktúry Solideo, ako aj domovy dvoch ďalších vysokých predstaviteľov organizačného výboru, Etienna Thoboisa a Edouarda Donnellyho. Pod drobnohľadom je okolo 20 rôznych zmlúv v celkovej hodnote desiatok miliónov eur, povedal agentúre AFP jeden súdny zdroj pod podmienkou zachovania anonymity.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});