Semifinálový zoznam kompletný: Švajčiari siahali na senzáciu

Švédski hokejisti postúpili do semifinále juniorských MS v Göteborgu.
  • Zdroj: TASR/AP

Švédski hokejisti postúpili do semifinále juniorských MS v Göteborgu.

Domáci reprezentanti zvíťazili v utorkovom štvrťfinálovom dueli nad Švajčiarskom 3:2 po predĺžení a v boji o finále sa stretnú vo štvrtok s Čechmi. Tí vyradili dvojnásobných obhajcov titulu Kanaďanov 3:2. Hrdinom zápasu bol dvojgólový Jakub Štancl, ktorý rozhodol o triumfe 11 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. Fíni, štvrťfináloví premožitelia Slovákov (4:3 pp), narazia v semifinále na Američanov, ktorí si poradili s Lotyšskom hladko 7:2.

Švédi vydreli pred 11.512 divákmi v hale Scandinavium víťazstvo nad Švajčiarskom. Domáci favorit viedol po prvej tretine 2:0, no súper sa postupne pozviechal a dokázal manko zmazať po góloch Jana Horneckera a Nicka Meileho. O víťazovi tak rozhodlo až predĺženie, v šiestej minúte extra času skóroval v presilovke Axel Sandin-Pellikka, ktorý potrestal vylúčenie Rodwina Dionicia. Tento výsledok zároveň potvrdil, že Slováci obsadili v konečnom poradí MS šiestu priečku.

V repríze finále minuloročného šampionátu mali lepší štart Česi, ktorí si v prvej tretine vybudovali dvojgólový náskok zásluhou Štancla a Tomáša Cibulku. Kanaďania však v druhej časti zapli na vyššie obrátky a Matthew Wood s Jakeom Furlongom sa postarali o vyrovnanie. Vo chvíľach, keď už zápas spel do predĺženia, sa dostal k strele z hranice kruhu Štancl a v čase 59:49 prekonal brankára Mathisa Rousseaua.

Puk si smoliarsky zrazil do vlastnej siete kanadský obranca Oliver Bonk, syn bývalého českého útočníka Radka Bonka. "Vôbec neviem, čo sa vlastne stalo. Chcel som hlavne dostať puk na bránku. Šťastný odraz a potom si už nič nepamätám. Jednoducho neuveriteľné," citoval Štancla portál sport.cz.

Česi tak odplatili súperovi vlaňajšiu finálovú prehru, do semifinále postúpili tretíkrát za sebou. "Obrovský rešpekt, ako to chalani odmakali. Nebolo to vôbec jednoduché, ale výhru im už nikto nevezme. Povedal som im, že teraz sa turnaj len začína," vravel tréner ČR Patrik Augusta.

V tábore Slovenska zavládlo obrovské sklamanie.
Šokujúce slová českého komentátora o vypadnutí Slovákov: Bratia, to vážne? Zobraziť článok

Kanaďania, ktorí získali zlato na predošlých dvoch MS a štyrikrát za uplynulých šesť rokov, budú chýbať v najlepšej štvorke prvýkrát od roku 2019. "Mám pocit, akoby sa nám zrútil svet," sypal si popol na hlavu kanadský kapitán Fraser Minten. "Momentálne sa nám z toho točia hlavy. Hrozný spôsob, ako ukončiť tento turnaj," smútil Owen Beck, jediný hráč z vlaňajšieho majstrovského kádra.

Američania nedali šancu Lotyšom, v 12. minúte viedli 2:0, po dvoch tretinách bol stav 6:1. Dvomi gólmi a asistenciou pomohol k hladkému triumfu Gabe Perreault, Seamus Casey nazbieral tri asistencie. Oba góly Lotyšov dal kapitán Dans Ločmelis.

MS do 20 rokov - štvrťfinále:
Kanada - Česko 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Góly:
24. Wood (Cowan, Yager), 37. Furlong (Poitras) - 8. Štancl (Rymon), 19. Cibulka (Kulich, Šapovaliv), 60. Štancl (Becher, Rymon)

USA - Lotyšsko 7:2 (3:1, 3:0, 1:1)
Góly:
2. Fortescue (Gauthier), 12. Perreault (Casey), 15. Casey, 26. McGroarty (Howard, Gauthier), 36. Smith (Perreault, Leonard), 40. Perreault (Smith, Casey), 47. Moore (Gauthier) – 14. D. Ločmelis, 53. D. Ločmelis (Fenenko, Vilmanis)

Švédsko - Švajčiarsko 3:2 pp (2:0, 0:1, 0:1 - 1:0)
Góly:
2. Stenberg (M. Hävelid, Edstrom), 18. Lekkerimäki (Öhgren, Wahlberg), 66. Sandin-Pellikka (Lekkerimäki, Östlund) - 38. Hornecker (Reber), 50. Meile (G. Weber, Christe)

program semifinále:
štvrtok 4. januára

USA - Fínsko
Švédsko - Česko

konečné poradie na 5.-8. mieste:
5. Kanada, 6. SLOVENSKO, 7. Švajčiarsko, 8. Lotyšsko

Slovenský hokejista Adam Sýkora.
V tábore Slovenska zavládlo sklamanie, Sýkora: Neviem, či som už dostal takú ranu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});