Krasokorčuliarsky rebel Jozef Sabovčík má 60: Korčule stále nevyzul, salto má zakázané

Kdekoľvek na svete vyslovíte jeho meno, stretnete sa s ľuďmi, ktorí ho poznali, ktorí mu tlieskali a tlieskajú dodnes. To, čo dokázal ...
  • Zdroj: archív JS

Kdekoľvek na svete vyslovíte jeho meno, stretnete sa s ľuďmi, ktorí ho poznali, ktorí mu tlieskali a tlieskajú dodnes. To, čo dokázal odvčera 60-ročný Jozef Sabovčík, patrí k pýcham slovenského športu, hoci on sám o sebe častejšie hovorí ako o Čechoslovákovi.

FOTOGALÉRIA: Jozef Sabovčík

Legendu krasokorčuľovania si každý hneď zosobní s výzorom rockera, ale aj s faktami, ktoré nik nevymaže z historických zápisov tohto športu. Rodák z Bratislavy, ktorý žije v Salt Lake City, je navždy zapísaný, že ako prvý skočil štvoritý skok v súťaži, ale aj tým, že ešte v 54 rokoch skákal salto vzad s dopadom na jednu nohu. 

Vďaka svojim skokanským danostiam je vo svete známy pod prezývkou Jumping Joe. Hoci už neskáče, korčule stále nevyzul.

Šéf UEFA Aleksander Čeferin odovzdáva ušatú trofej kapitánovi Manchestru City Ilkayovi Gündoganovi.
Futbaloví fanúšikovia sú zaskočení: Finále Ligy majstrov mimo Európy? Zobraziť článok

„Stále sa venujem trénerskej práci. Pracujem s mladými americkými talentmi, ale aj s českou krasokorčuliarkou Eliškou Březinovou či reprezentantkou Mexika Andreou Monteninosou Cantuovou,“ prezradil oslávenec, ktorý žije v štáte Utah so svojou druhou manželkou Jennifer Veriliovou a dvomi synmi Bladom (31) a Jozefom Jadenom (20), ktorí síce ku korčuliam pričuchli, ale vraj chceli hneď skákať štvorité skoky.

Čo však majú traja chlapi Sabovčíkovci spoločné, je hudba. Dedičný je imidž rebela s dlhými vlasmi, ktorý patrí tiež k základným poznávacím znakom Jozefa, ktorý profesionálnu kariéru ukončil v roku 2016 vystúpením počas exhibície na ME v Bratislave, kde chcel vykorčuľovať aj v roku 2019 ako súčasť programu Fire on Ice, no to nevyšlo.

Juraj Slafkovský oslavuje gól so spoluhráčmi.
Slafkovský zažiaril: Dravým prienikom zariadil gólovú presilovku! Zobraziť článok

„To ma fakt stále škrie, lebo som si pripravoval špeciálne číslo, do ktorého bola zakomponovaná celá moja rodina...“ povzdychol si Jozef, ktorý namiesto vystúpenia absolvoval dve operácie chrbtice. Prvú preto, lebo ju potreboval, a druhú preto, že sa chcel príliš rýchlo vrátiť na ľad! Jeho skokanské schopnosti vyrážali dych. Vďaka nim získal olympijský bronz (Sarajevo 1984) , dva tituly majstra Európy (1985 a 1986) a do 54 rokov skákal trojitého tulupa aj salto a štvoritý skok dal ešte v deň 44. narodenín.

Jozef Sabovčík sa pravidelne vracia do Bratislavy, kúsok domova má vždy doma. Naučil sa robiť si aj za veľkou mlákou falošnú bryndzu, varí si pivo a prezradil, ktoré slovenské jedlá chutia jeho synom. „Sú to utopence, vyprážaný syr, nakladaný hermelín a lečo,“ doplnil so smiechom posledný slovenský krasokorčuliar, ktorý získal medailu na vrcholnom podujatí. Bolo to pred 37 rokmi.

Aj takéto tvrdé údery vysielal Hossa smerom k raperovi Momovi.
Hossova bitka v ringu odkryla sladké tajomstvo: Víťazstvo pre novú lásku! Zobraziť článok

Film o otcovi

Kariéra Jozefa Sabovčíka je naozaj hviezdna a, ako sám prezradil, poznajú ju aj jeho synovia, ktorí žijú v Amerike a slovenskému jazyku veľa nedajú... „Veľmi dobre moju kariéru poznajú. Najmä Blade! Ten študoval filmovú tvorbu a na záver svojho štúdia vyrábal dokumentárny film - o mne. Trval síce iba pol hodiny, ale natočil množstvo zaujímavého materiálu,“ prezradil hrdý otec.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});