Zloženie prvého koša pred žrebom EURO je známe: Slováci sa vyhnú Čechom i Holanďanom

Zloženie košov pre žreb majstrovstiev Európy vo futbale 2024 sa pomaly rysuje.
  • Zdroj: TASR/AP

Zloženie košov pre žreb majstrovstiev Európy vo futbale 2024 sa pomaly rysuje.

FOTOGALÉRIA: Slovensko postúpilo na ME

Pred posledným hracím dňom kvalifikácie je už známe kompletné zloženie prvého koša. Je v ňom domáce Nemecko, Portugalsko, Francúzsko, Španielsko, Belgicko a Anglicko. Znamená to teda, že jeden z týchto tímov bude súperom Slovenska v základne skupine EURO.

V pondelok zdolali v E-skupine Česi Moldavsko 3:0 a zabezpečili si postup z druhého miesta. V Nemecku si zahrajú aj úradujúci majstri Európy Taliani, ktorí remizovali s Ukrajinou 0:0. Miestenku na EURO majú aj Slovinci po triumfe nad Kazachstanom (2:1).

Jaroslav Šilhavý
Postup na EURO s trpkou príchuťou: Jaroslav Šilhavý rezignoval na svoju funkciu Zobraziť článok

Isté je, že Slováci budú pred žrebom (2. decembra v Hamburgu) figurovať v treťom výkonnostnom koši. V tejto spoločnosti figurujú aj Česi, Škóti, Slovinci a Holanďania. S touto štvoricou sa teda zverenci trénera Francesca Calzona v skupine nestretnú. V treťom koši sú nateraz aj Taliani, ktorí sú v rebríčku kvalifikácie na 18. mieste. To by im zaručovalo miesto v treťom koši. Predbehnúť ich ale môže Chorvátsko, ktoré bojuje o postup s Walesom. Stačí, ak Chorváti dnes doma zdolajú Arménsko, alebo ak remizujú a zároveň Wales nezdolá Turecko. Wales postúpi priamo na ME iba ak zdolá Turecko a Chorváti nevyhrajú nad Arménsko. Ak by Chorváti postúpili, Taliani by spadli do štvrtého koša.

Logo ME 2024.
Nemci zverejnili dôležitý dátum pre Slovákov: Kedy si budete môcť kúpiť lístky na EURO? Zobraziť článok

V druhom koši majú zatiaľ isté pozície Maďari, Dáni, Albánci a Rakúsko. Vo štvrtom koši určite skončí Srbsko a traja postupujúci z play off Ligy národov.

Potencionálne rozloženie košov:

1. kôš: Nemecko, Portugalsko, Francúzsko, Španielsko, Belgicko a Anglicko.

2. kôš: Maďarsko, Dánsko, Albánsko, Rakúsko, Turecko (?), Rumunsko (?)

3. kôš: Slovensko, Česko, Holandsko, Škótsko, Slovinsko, Taliansko (?)

4. kôš: Srbsko, Chorvátsko (?), Švajčiarsko (?) + traja z play off Ligy národov

(tím označený ? nemá istú pozíciu v uvedenom koši)

Ako sa žrebuje

Pri žrebe 2. decembra v Hamburgu nasadia 24 účastníkov ME do štyroch košov podľa rebríčka zostaveného na základe výsledkov v kvalifikácii. Prvým kritériom je umiestnenie v skupine (desať víťazov je vyššie ako desať postupujúcich z druhých miest), druhým je počet získaných bodov s tým, že výsledky proti šiestemu tímu v šesťčlennej skupine sa nepočítajú.

Základných skupín na EURO 2024 bude šesť, v každej z nich budú štyri družstvá. Prvé dva tímy z každej skupiny postúpia do osemfinále priamo, doplnia ich ešte štyri najlepšie tímy z tretích miest.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});