Uvidíme Weissa ml. v repre? Ex-reprezentant prehovoril: Tromfy v rukách má tento muž

Progres v hre slovenského tímu, ale aj slabšia forma očakávaných favoritov sa podľa bývalého slovenského reprezentanta Stanislava Šestáka ...
  • Zdroj: TASR

Progres v hre slovenského tímu, ale aj slabšia forma očakávaných favoritov sa podľa bývalého slovenského reprezentanta Stanislava Šestáka (40) podpísali pod postup SR na ME 2024.

Pod postup SR sa trénersky podpísal Talian Francesco Calzona, ktorý prevzal mužstvo v lete 2022. Od začiatku nebol v jednoduchej pozícii, ktorú mu nevylepšili ani úvodné výsledky. V prvom zápase na lavičke slovenského tímu jeho zverenci prehrali v Pohári národov s Azerjbajdžanom 1:2 a prvého víťazstva sa dočkal až vo svojom šiestom zápase, keď Slováci zdolali Bosnu a Hercegovinu 2:0. Tento duel ich napokon naštartoval do úspešného ťaženia v kvalifikácii, v ktorej prehrali iba s favorizovaným Portugalskom.

Tréner Slovenska Francesco Calzona oslavuje postup na ME 2024.
Tréner Calzona si po postupe nebral servítku pred ústa: Poriadne naložil všetkým kritikom! Zobraziť článok

Aj Šesták si uvedomuje, že Calzona postupom na ME umlčal kritikov. "Všetky tromfy má teraz v rukách on, to je jednoznačné. Postúpil na ME, to hovorí za všetko. Úvod jeho pôsobenia nebol dobrý, aj ja som sa s ním o tom osobne rozprával. Situácia s prekladateľom, ktorý asi nebol z futbalového prostredia, príliš nevyšla a spočiatku nebolo ideálne ani vystupovanie k fanúšikom a o výsledkoch ani nehovorím. Mužstvo sa pod ním hľadalo a postupne nastavovalo. Bola neustála polemika o tom, koho má nominovať a koho nie, najmä ohľadom Vlada Weissa. On si však ako tréner spravil svoju prácu na sto percent, doviedol Slovensko na ME. Nikto mu teraz nič nemôže povedať ani vyčítať, svoj cieľ splnil."

Slovensko sa na ME predstaví tretíkrát za sebou. V roku 2016 vo Francúzsku sa prebojovalo do osemfinále, na ME 2020 obsadilo v základnej skupine nepostupové tretie miesto za Švédskom a Španielskom. Bude to už štvrtý veľký turnaj s účasťou slovenských futbalistov, na prvý z nich, ktorým boli MS 2010, sa Slovensko prebojovalo aj vďaka šiestim gólom Šestáka.

Ten pripomenul, že účasť na ME je aj napriek percentuálne vyššej pravdepodobnosti (vzhľadom na vyšší počet účastníkov) veľký úspech: "Čo by za to dali hráči Bosny, Švédska a ďalších tímov. Je to veľký úspech, treba sa na to pozerať reálne. Áno, bola väčšia pravdepodobnosť kvalifikovať sa, než trebárs pred 20 rokmi. Ale nemá zmysel sa na to takto pozerať, vždy je to úspech a nikdy nie je nič isté. Dôležitý výsledok je ten, že sme tam a že to prinesie peniaze slovenskému futbalu. O pol roka sa budeme pozerať na ME s tým, že tam bude hrať náš národný tím a to je to krásne," konštatoval Stanislav Šesták.

Na snímke Lukáš Haraslín (Slovensko) oslavuje gól v zápase.
Haraslín bol strelecky pri chuti, v nohe má dynamit: Dudovi sťažil penaltu nový brankár Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk