Hrobárovi z lopaty uniká od útleho detstva: Iní s touto diagnózou nešportujú, on zabojuje o titul Oktagonu

Je živým stelesnením slova bojovník. A to vo všetkých smeroch. Aaron Aby (15-7-1) čelil už od útleho detstva náročným životným nástrahám. ...
  • Zdroj: Instagram/@aaronabymma

Je živým stelesnením slova bojovník. A to vo všetkých smeroch. Aaron Aby (15-7-1) čelil už od útleho detstva náročným životným nástrahám. Osud mu do cesty zákerne hádzal polená, no on si zakaždým dokázal nájsť spôsob, ako ich prekonať. Príbeh Walesana je obrovskou inšpiráciou pre mnohých ľudí.

Zdravotné patálie trápia držiteľa čierneho opasku v BJJ už od útleho detstva. Keď mal dva týždne, lekári u neho odhalili cystickú fibrózu. „Narodiť sa s touto chorobou mi spočiatku pripadalo normálne. Až ako starší som si začal uvedomovať, že to tak nie je. Dostal som lekcie, ktoré ma motivovali a utvrdili v tom, aby som sa o seba lepšie staral,“ vraví Aaron Aby.

Wanlissa priviedla k striptízovej kariére správa od kamaráta.
Bojovníka MMA priviedla k striptízu správa od kamaráta: Dones si košeľu, motýlika a olejček! Zobraziť článok

Ide o poruchu bunkovej membrány, ktorá postihuje najmä pľúca a tráviaci systém. Ochorenie je sprevádzané očakávanou nízkou dĺžkou života. Hoci sa ľudia s touto diagnózou fyzickej aktivite väčšinou vyhýbajú, muž so srdcervúcim príbehom je veľkou výnimkou. „Športovať s cystickou fibrózou je náročné. Nemám pľúca ako iní ľudia, ani nedokážem tráviť jedlo ako iní. Mám za sebou mnoho operácií, chemoterapie a ďalšie vplyvy. Mohli by ste však tiež namietať, že tieto veci môžu byť aj mojou silnou stránkou,“ vysvetľuje vždy pozitívne mysliaci bojovník.

 

 

RODIČOM ODPORÚČALI, NECH MU NAPÍŠU ZÁVET

Aaron Aby musel v minulosti zviesť neúprosný boj s ďalšou zákernou pliagou. Doktori mu diagnostikovali rakovinu semenníkov v treťom štádiu. „Bola to najnáročnejšia výzva môjho života. Chemoterapie mali vplyv na moje zdravie, rodinu, profesiu. Váš život sa obráti hore nohami. Boli to temné časy, ale nikdy som sa nechystal skončiť. Snažil som sa sústrediť na veci, ktoré som mal pod kontrolou,“ ohliada sa za strašidelným obdobím.

 

V roku 2017 musel podstúpiť operáciu, počas ktorej mu odborníci odstránili 15-centimetrový nádor siahajúci až do žalúdka. Zákrok bol natoľko nebezpečný, že zdravotníci jeho rodičom odporučili, aby mu napísali závet. „V dojemných situáciách som musel nájsť nádej. Zvykol som vravievať, že som sám v tmavej miestnosti a musím nájsť malý kúsok svetla. Boli dni, kedy som sa musel zahryznúť a všetko prijať, no zároveň nájsť spôsob, ako sa posunúť vpred,“ hovorí rodák zo Spojeného kráľovstva.

Niekoľko hodín strávených pod skalpelom mu dodnes pripomína obrovská jazva. Napriek ťažkým chvíľam ale nikdy nepomyslel na to vzdať sa a po úspešnej bitke mohol zazvoniť na zvonček: „Motivácia a nádej, že sa vrátim tam, kde som bol pred rakovinou, mi dodali psychickú silu pokračovať. Vždy, keď mi niekto povedal, že sa mi to nepodarí, iba prilial olej do ohňa. Robím to preto, aby som inšpiroval ostatných ľudí. Šport bol mojím spôsobom, ako to dosiahnuť. Mojím svetlom v tme, mojím cieľom.“

 

 

ODKAZ? POKRAČUJTE!

Strastiplná cesta hodná natočenia celovečerného filmu je obrovskou inšpiráciou pre tisícky ľudí po celom svete. Aaron Aby má pre nich jasný odkaz. „Pokračujte! Pokračujte vpred a venujte sa niečomu, na čom vám záleží. Život je plný výziev a nepriazne osudu, ale vždy si môžeme vybrať, akým spôsobom na nich budeme reagovať. Nádej môžete nájsť aj vtedy, keď si myslíte, že žiadna nie je,“ motivačne povzbudzuje rodák z mesta Wrexham.

 

V odhodlaní venovať sa tomu, čo miluje, ho nezastavilo nič. Hoci viackrát ušiel hrobárovi z lopaty, výhybku vždy preradil späť na koľaj profesionálneho športovca. „Najviac pyšný som na moment, kedy som sa vrátil prvýkrát od prekonania rakoviny do klietky. Len to, že som prekonal zákernú chorobu mi nestačilo. Opäť som sa vrátil do boja. Pamätám si, ako som na UKFC hľadel z balkóna dolu a videl ľudí, ktorí boli súčasťou mojej cesty. Ľudia, ktorí ma vyniesli po schodoch. Opäť som mal pocit, že žijem!,“ spomína na pamätný december 2019.

 

Bývalý mládežnícky reprezentant Walesu sa už onedlho predstaví na turnaji OKTAGON 48. V anglickom Manchestri sa pobije o titul mušej váhy proti elitnému americkému zápasníkovi Eliasovi Garciovi (9-2). „Je to najväčší zápas mojej MMA kariéry. Mám šancu napodobniť príbeh Rockyho! Z outsidera sa stane šampión,“ verí na záver Aaron Aby.

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});