Prípravy v Jasnej sú v plnom prúde: Bude sveťák na Slovensku každý rok?

Lyžiarsky sviatok na Slovensku sa blíži a prípravy na Svetový pohár v Jasnej (20. - 21. január 2024) sú v plnom prúde. Organizátori sa ...

Lyžiarsky sviatok na Slovensku sa blíži a prípravy na Svetový pohár v Jasnej (20. - 21. január 2024) sú v plnom prúde. Organizátori sa snažia stihnúť všetko do 15. decembra, aby boli pripravení pred príchodom prvého snehu a Vianoc.

Fotogaléria

Riaditeľka pretekov Jana Pavlovičová v rozhovore opísala, aká náročná je vlastne celá organizácia a či by bolo teoreticky možné zorganizovať toto prestížne podujatie v Jasnej trebárs aj každý rok.

V akom štádiu sú momentálne prípravy v Jasnej a čo treba spraviť, kým napadne prvý sneh?

Dovtedy musíme pripraviť mobilné zariadenia pre meranie rozhodcov, ale staviame aj kamerové veže a musíme rozmiestniť všetky veci pred príchodom zimy. Januárový termín je krásny, ale my musíme stihnúť všetko do 15. decembra. Potom sa všetko zastaví, takže my musíme byť dovtedy pripravení so všetkým.

Nebolo by teda lepšie, keby bol termín iný?

Termín je výborný. Už v roku 2021, kedy to bolo také všelijaké kvôli korone, sa nás všetci pýtali, či sa nám to oplatí robiť v januári. Triasli sme sa hrôzou, ale nakoniec sme si povedali, že bol vynikajúci. Tento termín sa pre nás tak nejako ustálil, čo je výborné.

David Beckham, prezident a spolumajiteľ klubu Inter Miami.
Rekonštrukcia legendárnej Barcelony pokračuje: Do Miami prichádza bývalý Messiho spoluhráč! Zobraziť článok

V Jasnej je to komplikovanejšie aj s dopravou...

S tou máme bohaté skúsenosti a postaráme sa o to, aby sme všetkých účastníkov dostali do areálu včas. Diváci budú pripravení na celý krásny víkend.

Aký rozdiel bude medzi traťou v roku 2021 a 2023?

Malé odchýlky budú, ale trať bude kvázi rovnaká. Sneh bude, samozrejme, iný, ale budeme sa to snažiť pripraviť, ako najlepšie vieme. Budeme robiť obidve trate. Čiže hlavnú a aj tréningovú.

Počasie bude asi opäť zohrávať veľkú úlohu...

- Samozrejme, môžeme mať vietor a môže byť hmla, ale my ideme proti počasiu a veríme, že ho budeme mať dobré. Pre divákov to bude takto veľmi atraktívne a ďaleko lepšie, ako keby sme sa mali schovávať niekde v lese alebo niekde inde.

Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo.
Ronaldova paráda nadchla: Gól strelil z takmer 26 metrov! Zobraziť článok

Nájde sa priestor pre Petru Vlhovú odskúšať trať pred pretekmi?

- Myslím, že sa pre Peťu určite nájde nejaký priestor aj pred pretekmi. Dúfam, že prídu aj viaceré iné pretekárky a tú trať si otestujú skôr. Všetko ale závisí od toho, aká bude zima.

Čo by sa muselo stať, aby sa Svetový pohár v Jasnej konal každý rok?

Ako zväz za niečo podobné bojujeme už dlhšie. Bola to taká moja myšlienka, že by sme sa striedali so Špindlerovým Mlýnom každý druhý rok, ale v podstate to nie je možné. Potom sme si vypočítali, že keby to bolo každý tretí rok, tak by to bolo úplne ideálne. Takto by sa nám to mohlo podariť a bolo by to úžasné pre všetkých.

Líder Popradu Záborský po otrase mozgu: Návrat je otázny Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk