Následky ťaženia proti Kmotríkovi: Príde štát o milióny aj Národný štadión?

Doplatí celá krajina na unáhlené rozhodnutie Matovičovej vlády, ktoré sa týka odkúpenia Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli ...
  • Zdroj: anc

Doplatí celá krajina na unáhlené rozhodnutie Matovičovej vlády, ktoré sa týka odkúpenia Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli v Bratislave?

FOTOGALÉRIA: Ivan Kmotrík st. a Národný futbalový štadión

Spor o to, či objednávka štátu na výstavbu a následné odkúpenie arény s príslušenstvom má, alebo nemá byť uhradená, naberá nové kontúry. Podľa právnej analýzy Odboru špecifických právnych vzťahov ministerstva financií pre NAKA hrozia Slovensku miliónové straty a ešte aj príde o štadión, ktorý si objednalo a sčasti aj zaplatilo.  

Kým vláda Roberta Fica, resp. neskôr Petra Pellegriniho podporovali výstavbu Národného futbalového štadióna (NFŠ) zo štátnych zdrojov a uhradili na ňu aj prvú splátku vo výške 27 miliónov eur (2013), po nástupe Igora Matoviča sa všetko zmenilo.

V lete 2020 minister Štefan Holý oznámil, že za dostavaný NFŠ zvyšnú sumu zvýšenú o infláciu (71,2 milióna eur) od spoločnosti Ivana Kmotríka st. neuhradia a navyše budú chcieť späť aj už uhradených 27 miliónov. Padli dokonca trestné oznámenia na porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Práve v rámci týchto trestných oznámení si dala NAKA podľa informácií denníka Pravda vypracovať viacero posudkov vrátane právneho stanoviska Odboru špecifických právnych vzťahov ministerstva financií.

Na snímke gólová radosť hráčov Slovenska.
Reprezentanti do 21 rokov vyzvali ligistu: Zvíťazili rozdielom triedy! Zobraziť článok

V ňom sa už v apríli 2021 konštatuje, že úspech rezortu financií v spore s akciovkou NFŠ je vzhľadom na štruktúru a obsah argumentov veľmi nízky „To znamená vysoké riziko škody značného rozsahu pre Slovenskú republiku,“ píše sa v liste, ktorý adresovalo ministerstvo vyšetrovateľovi NAKA Jozefovi Khandlovi, a z ktorého cituje Pravda.

Na základe toho štátu hrozí, že štadión nebude vlastniť, nedostane späť dotáciu 27,2 milióna eur a dokonca bude musieť zaplatiť aj pokutu 48 miliónov, ktorá zodpovedá celkovej výške kúpnej ceny. Znamenalo by to, že štát síce zaplatí celú pôvodne dohodnutú sumu, ale štadión ostane Kmotríkovi!

„Od začiatku tvrdíme, že tento spor je z pohľadu štátu umelo vyvolaný a vecne nezmyselný. Nikdy to nebolo inak,“ uviedla pre Pravdu zástupkyňa spoločnosti NFŠ Ivana Tittelová. Podľa nej sa listami s ponukou na dohodu obrátili na troch premiérov, ale ani jeden nereagoval. Podľa nej štadión vybudovali na základe dohody so štátom a svoje povinnosti si splnili.

„Jednou žalobou sa iba bránime proti vráteniu dotácie (27 mil. eur, pozn. red.) a druhou žalobou si žiadame od štátu aj škodu (cca 44 mil. eur.), ktorú nám spôsobil odstúpením od pôvodných dohôd,“ priznal vlani pre Denník N Kmotrík: „Aj keby sme od štátu čokoľvek vysúdili, tak si tie peniaze nepichnem do vlastného vrecka. Dám ich všetky na charitu či postihnuté deti. Ja z toho nepotrebujem ani euro!“ dodal vtedy bývalý šéf Slovana.

Pri teroristickom útoku v belgickej metropole prišli o život dvaja Švédi a tretí skončil so zraneniami v nemocnici.
Frustrácia, zmätenie a obavy! Švédski fanúšikovia prežívali v Bruseli noc ako z hororu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});