Erik Vlček po zvolení do parlamentu rieši dilemu: Mandát je záväzok, siedma olympiáda magnet

Jeden titul v novom parlamente už má. Rýchlostný kanoista Erik Vlček môže o sebe povedať, že je historicky najúspešnejším športovcom, ...
  • Zdroj: archív E.V.

Jeden titul v novom parlamente už má. Rýchlostný kanoista Erik Vlček môže o sebe povedať, že je historicky najúspešnejším športovcom, ktorý sa na Slovensku dostal do parlamentu.

FOTOGALÉRIA: Erik Vlček

Vo farbách Hlasu-SD získal držiteľ štyroch olympijských medailí (2 strieborné a 2 bronzové) a desiatich titulov majstra sveta 2 238 prednostných hlasov. „Šport spadá pod politiku, keď chcete niečo zmeniť, bez politiky to nejde,“ povedal rodák z Komárna, ktorý sa ale nevzdal myšlienky vybojovať si miestenku na svoju siedmu olympiádu.

Rátali ste s tým, že vás voliči prekrúžkujú do parlamentu? Mysleli ste na to, že dostanete viac hlasov?

Moje číslo na kandidátke bolo vysoko a na základe prieskumov sa dalo predpokladať, že by sa mi to mohlo podariť, takže som dúfal, že to vyjde. S predsedom strany sme boli dohodnutí, že kvôli príprave na MS nebudem naplno zapojený do predvolebnej kampane a pridám sa až v posledné tri týždne. Na druhej strane v regióne, kde žijem, je silná podpora maďarských strán a ľudia aj napriek tomu, že prieskumy naznačovali, že ich hlas prepadne, čo sa aj potvrdilo, nedali hlas mne. Paradox je, že od volieb som mal asi sedem rozhovorov, všetky pre maďarské mediá.

POLETIA: Kvarteto z divokej vody - zľava Jakub Grigar, Eliška Mintálová, Zuzana Paňková a Matej Beňuš - už má doma symbolické letenky do Paríža 2024.
Lode nechcú dlho vidieť! Kvarteto vodných slalomárov s miestenkou do Paríža si chce oddýchnuť Zobraziť článok

Uvedomujete si, ako vám to zmení život? Čo bude mať prednosť - politika alebo stále v ňom bude mať miesto, aj v slovenských pomeroch rekordná, olympiáda?

Som si vedomý, že sa môj život určite zmení. Ale beriem to ako veľkú česť a poctu a zároveň si uvedomujem, aké to je pre mňa aj zaväzujúce. Som naučený robiť veci poctivo a s plným nasadením. Na druhej strane šanca nominovať sa na siedmu olympiadu vo mne stále žije, takže mám už naplanovanú jesennú aj zimnú prípravu a dokiaľ sa to bude dať, tak sa budem snažiť skĺbiť šport s politikou alebo politiku so športom? :)

Ohlásený vstup do politiky neprijali mnohí práve najlepšie. Čo na to teraz hovoria tí, ktorí vás posielali do športového dôchodku?

Samozrejme vstup do politiky je vážna vec a boli aj negatívne reakcie - tie však nikdy neboli priame, do očí! Ale tých pozitívnych bolo oveľa viac, toľko správ a telefonátov som mal naposledy po olympijských hrách v Tokiu. Veľmi si to vážim a ďakujem každému, kto ma podporil.

Bude z vás radový poslanec, alebo by ste si trúfol aj napríklad na pozíciu splnomocnenca vlády pre šport?

Zo začiatku toho bude veľa nového a budem sa snažiť čo najrýchlejšie začleniť do procesu. Už teraz som sa naučil veľa a viem, že ma toho ešte dosť aj čaká. Som ale pripravený a mám rád nové výzvy.

Erikove olympiády

  • Sydney 2000: K4 1 000 m - 4. miesto
  • Atény 2004: K4 1 000 m - 3. miesto
  • Peking 2008: K4 1 000 m - 2. miesto
  • Londýn 2012: K4 1 000 m - 6. miesto, K2 1 000 m - 8. miesto
  • Rio de Janeiro 2016: K4 1 000 m - 2. miesto, K2 1 000 m - 8. miesto
  • Tokio 2020: K4 500 m - 3. miesto

Športovci v NR SR

SMER

Dušan Galis - futbal

Justín Sedlák - basketbal

Hlas- SD

Dušan Tittel - futbal

Erik Vlček - kanoistika

OĽANO

Viliam Tankó - box

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk