MOV prekvapuje: Chce olympijské hry v e-športe

Tak toto je prekvapenie! Medzinárodný olympijský výbor (MOV) oznámil, že sa zaoberá vytvorením e-športových olympijských hier.
  • Zdroj: SITA/AP

Tak toto je prekvapenie! Medzinárodný olympijský výbor (MOV) oznámil, že sa zaoberá vytvorením e-športových olympijských hier.

Prezident Thomas Bach v Bombaji, kde sa v týchto dňoch koná 141. zasadnutie MOV, vyhlásil: „Požiadal som našu novú komisiu, nech preštuduje možnosť vytvorenia e-športových olympijských hier.“

Prekvapenie, a to obrovské, to je preto, lebo už dlho sa debatuje o tom, či je e-šport vôbec športom. Ani e-športové hnutie v tom jednotné nie je. Uvedomuje si, že e-športy nie sú žiaden pohyb či cvičenie, fyzická aktivita, ale pripúšťa, že aktivitu za počítačom je potrebné dopĺňať fyzickými aktivitami, aby človek zostával vo forme a kondícii.

Šéf svetového olympijského hnutia zdôvodňuje vznik komisie, ktorá dostala pod vedením predsedu svetovej cyklistickej únie a francúzskeho olympijského hnutia Davida Lappertienta na starosť preveriť možnosti organizácie olympiády v e-športoch, dodáva: „Počítačovým hrám sa venujú tri miliardy ľudí. A z toho pol miliardy chce súťažiť. A čo je pre nás ešte dôležitejšie - väčšina je mladšia ako 34 rokov. Preto sme urobili strategické rozhodnutie zamerať sa na e-športy holisticky.“

Termín, kedy by sa mala prvá olympiáda v e-športoch uskutočniť, zatiaľ neuviedol. Rovnako nešpecifikoval, v akých hrách by sa malo súťažiť.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.
Veľké novinky: Na OH 2028 pribudne až päť nových športov Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});