Nasťa Kuzminová priznala: Kto má na svedomí moje životné rozhodnutie!

Opäť raz šokuje Slovensko! Asi tak, ako sa jej to podarilo na zimnej olympiáde vo Vancouveri, kde vybojovala pre svoju novú vlasť olympijské ...
  • Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Opäť raz šokuje Slovensko! Asi tak, ako sa jej to podarilo na zimnej olympiáde vo Vancouveri, kde vybojovala pre svoju novú vlasť olympijské zlato.

FOTOGALÉRIA: Anastasia Kuzminová

Biatlonistka Anastasia Kuzminová oznámila v 39 rokoch reštart kariéry. Trojnásobná olympijská víťazka chce štartovať na januárových majstrovstvách Európy v Osrblí. Kariéru ukončila v októbri 2019, štyri roky sa venovala práci s mládežou, čo neprestane robiť ani teraz. Iba k tomu pribalí intenzívnejšie tréningy a štart na vrcholnom európskom biatlonovom podujatí, ktoré nemusí byť posledným v jej kariére.

Anastasia, ako vznikla vôbec myšlienka vrátiť sa do súťažného kolotoča?

Prišla počas tohto leta, keď sa blížili majstrovstvá sveta v letnom biatlone a mojim obom deťom sa skončila škola. Videli ma trénovať spolu s ďalšími športovcami z nášho tímu na kolieskových korčuliach, nebolo to iba o amatérskom pohybe. Viacerí ma hecovali, či by som to ešte neskúsila. Najprv to vyzeralo ako bláznovstvo, ale týchto názorov pribúdalo aj z strany fanúšikov, že im chýbam na obrazovkách, že by ma radi videli pretekať. Najprv som mávla rukou, ale postupom času som začala nad tým premýšľať. Rozhodnutie nebolo jednoduché. Predsa len, čas, počas ktorého som nesúťažila, bol dlhý...

Motivovala vás aj rodina, napríklad syn Jelisej, ktorý má 16 rokov a už dosahuje prvé úspechy v bežeckom lyžovaní?

Jelisej sa ma snažil hecovať slovami: „No čo, neskúsiš? Nedá sa? Čo myslíš?“ A potom povedal: „Mami, to by si mohla. Nedáš to? Dáš to, poď do toho!“ Znelo to z jeho úst ako výzva. Pre mňa bol vždy Jelisej smerodajný. Kvôli nemu sme sa prisťahovali na Slovensko, vďaka nemu som sa dokázala vrátiť. Pri ňom nikdy nebol žiaden problém počas detstva, od začiatku bol mojím veľkým fanúšikom, držal mi palce, prial mi a takpovediac mi objednával tie medaily.

Čo na to zverenci v Kuzmina tíme, ktorých s manželom Danielom trénujete? Možno budete teraz spolu s nimi aj na jednej trati...

Budeme v tom spolu. To je na tom krásne. Možno sa nepostavíme na jednu trať v jednom časovom úseku, ale budeme sa pripravovať na rovnaké preteky. Budeme spolu aj cestovať niekam ďalej. Jeden chalan z nášho tímu - Benjamín Belicaj - už nastupuje do pretekov Svetového pohára, ďalší junior Matej Badáň ide na európske poháre IBU Cup. V súťažení s nimi rastiem aj ja a rastú aj oni.

Na snímke bývalá biatlonistka Anastasia Kuzminová počas tlačovej konferencie s názvom Nová kariérna výzva Naste Kuzminovej.
Šokujúce oznámenie Nasti Kuzminovej: Po štyroch rokoch chystá veľký návrat! Zobraziť článok

Ako vyzerajú vaše tréningy, ako je aktuálne nastavené vaše telo na onedlho už súťažný kolotoč?

Teraz v podstate trénujeme od pondelka do štvrtka jednofázovo a od piatka do nedele v Osrblí dvojfázovo. Samozrejme, nechýba ani ranná rozcvička, popoludňajšie tréningy s našimi športovcami v tíme, idem si aj sama zabehať. Som rada za sústredenia v Osrblí, kde je koliesková dráha a môžem tam aj strieľať. Viem si to pekne naplánovať a rozdeliť. Teší ma, že na jeseň absolvujeme aj sústredenia v zahraničí.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});