Džokej Matuský je zmierený, že v nedeľu nebude v Pardubiciach: O rok opäť osedlám víťaza

Najväčší dostihový sviatok široko-ďaleko už búši na vráta stajní. Organizátori 133. ročníka Veľkej pardubickej už len dolaďujú trať a ...
  • Zdroj: TASR

Najväčší dostihový sviatok široko-ďaleko už búši na vráta stajní. Organizátori 133. ročníka Veľkej pardubickej už len dolaďujú trať a džokeji a ich kone ladia formu. Toto sa však netýka obhajcu minuloročného triumfu Lukáša Matuského (36).

Ten je rád, že ho lekári už po desivom páde na dostihoch v Merane pustili domov a tento ročník slávnych dostihov si vychutná v televízii. „O rok ale opäť osedlám víťaza,“ zaželal si.

FOTOGALÉRIA: Džokej Matuský je zmierený, že v nedeľu nebude v Pardubiciach

„Nebude to ono, ale veľmi sa na to teším,“ prezradil Lukáš, ktorý má na konte dve víťazstvá (2020 a 2022) z najslávnejších prekážkových dostihov nielen v Česku. „Už som o. k., ak sa to dá povedať po tom, čo sa mi stalo v Merane, kde som štartoval prvý raz po päťmesačnej pauze zavinenej zranením a kde mi zazmätkoval koník a ja som najskôr letel a potom ma koník aj priľahol. Mám zlomené dva stavce, dve nalomené rebrá a prepichnuté pľúca, z ktorých mi museli v nemocnici pumpovať krv. Ale už som doma, a to je dôležité, aj keď mám korzet a toľko príkazov, čo smiem a čo nesmiem, že si to ani nepamätám,“ pokúsil sa skúsený slovenský džokej o žart.

Hlas sa mu ale mierne zachvel, keď sme sa ho opýtali, či ho veľmi škrie, že tento rok bude na štarte chýbať. „Hovorím si stále, že zranenia patria k nášmu športu a že im to všetkým zasa ukážem, ale, samozrejme, ma to škrie. Najmä preto, že som v Pardubiciach mal sedlať Stuka, na ktorom jazdím od jeho troch rokov a všetci tvrdili, že sme mali byť to najlepšie spojenie... No osud to zariadil inak!“ pokračoval Lukáš Matuský. 

Filip Minařík bol najúspešnejší džokej českej histórie.
Desivé detaily samovraždy hviezdneho českého džokeja († 48): Koniec ako z hororu! Zobraziť článok

Síce má prehľad, no ani jedného zo svojich súperov nechcel menovať ako favorita nedeľných hlavných dostihov. „To je ťažké. Lebo hovorím, že v Pardubiciach už len dostať sa do cieľovej rovinky je menšia výhra, lebo v našom športe prináša úspech vzájomná symbióza dvoch a kde sú dvaja, tam sú aj omyly častejšie. Raz urobí chybu jazdec, raz koník a na 6 900 metrov dlhej trati sa môžu pridať aj súperi,“ dodal ešte jeden zo štyroch Slovákov, ktorí vyhrali tieto slávne dostihy – po Jozefovi Čajdovi (1955), Tiborovi Kňazíkovi (1966) a Jaroslavovi Brečkovi (1992), no jediný dvojnásobný.

133. Veľká Pardubická

- nedeľa 8. októbra o 16.00 hod.

- 18 koní na štarte, z nich štyri zo zahraničia (dva z Írska a dva zo Slovenska)

- 6 900 m dlhá trať s 35 prekážkami na čele s obávaným Taxisom

- najväčší favorit podľa aktuálnych stávkových kurzov Sacamiro v sedle s päťnásobným víťazom Janom Faltejskom (40).

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk