Americkí basketbalisti chcú zložiť hviezdny káder: Dream Team na OH v Paríži?

Na rozdiel od nedávnych majstrovstiev sveta, kde nakoniec skončili druhýkrát za sebou bez medaily, by mali mať americkí basketbalisti ...
  • Zdroj: SITA/AP

Na rozdiel od nedávnych majstrovstiev sveta, kde nakoniec skončili druhýkrát za sebou bez medaily, by mali mať americkí basketbalisti v budúcom roku na olympijských hrách v Paríži hviezdny výber.

FOTOGALÉRIA: Kevin Durant

O štart pod piatimi kruhmi prejavila pri mediálnych podujatiach pred štartom tréningových kempov záujem celý rad elitných hráčov NBA, okrem iného trojnásobný olympijský šampión Kevin Durant z Phoenixu či hviezdny rozohrávač Stephen Curry z Golden State, pre ktorého by to bola premiéra.

"Chcem byť každopádne pri tom, chcem byť v tíme. Je to vec, ktorú som ešte nezažil," povedal dvojnásobný majster sveta a držiteľ štyroch titulov v NBA Curry. "Budúci rok budem hrať na olympiáde," konštatoval napriamo rovnako starý Durant, šampión z posledných troch hier a majster sveta z roku 2010.

Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Vémola o svojom poslednom súboji kariéry: Bude grand finále na štadióne? Zobraziť článok

A 12-členný výber, ktorý by mohol byť ďalším pokračovateľom niekdajšieho "Dream Teamu" z Barcelony 1992, už teraz záujmu nestačí. Ak budú oslovení, chcú podľa médií na OH štartovať DeMar DeRozan, Devin Booker, Bradley Beal, Jaylen Brown, Donovan Mitchell, Khris Middleton, Julius Randle, Zach LaVine, Aaron Gordon, Fred VanVleet alebo Brook Lopez. Záujem prejavili aj Kyrie Irving, Draymond Green, Paul George či Anthony Davis.

Naproti tomu LeBron James, olympijský víťaz z Pekingu 2008 a Londýna 2012, sa nevyjadril priamo. O ňom už ale predtým médiá špekulovali, že do Paríža chce a je to on, kto nabáda ďalšie hviezdy na štart pod piatimi kruhmi. V pondelok iba povedal, že pre hráčov, ktorí zaplnia olympijskú súpisku, by účasť v Paríži nemala predstavovať žiadnu mimoriadnu záťaž. "Veľmi by som to robiť nemusel. Trochu doskakovať, trochu prihrávať, brániť, zblokovať nejaké strely... Ale uvidíme, čo bude," povedal najlepší strelec histórie NBA a opora Los Angeles Lakers.

Arizona poslala Kelemena späť na farmu.
Dvaja Slováci balia v Arizone kufre: Na šancu v NHL budú čakať na farme Zobraziť článok

Na olympiáde chce štartovať aj pivot Joel Embiid z Philadelphie, zatiaľ ale netuší, v akom drese to bude. Vzhľadom na dvojité občianstvo sa ešte môže rozhodnúť medzi USA a domácim Francúzskom. A navyše je v hre aj jeho rodný Kamerun. "Môj cieľ je hrať na olympiáde a páčia sa mi všetky tri možnosti," povedal Embiid a dodal, že ak sa na OH kvalifikuje Kamerun, bude to potom pre neho ľahké rozhodovanie.

Profesionáli z NBA štartujú na olympijských hrách od Barcelony 1992, kde vtedajší originálny "Dream Team" stál na Michaelovi Jordanovi, Larrym Birdovi alebo Earvinu "Magicu" Johnsonovi a s nevídanou ľahkosťou turnaj ovládol. Odvtedy iba v Aténach 2004 Američania nezískali zlato. Vtedy pri tom bol aj James, ktorý potom slávil triumf na ďalších dvoch olympiádach

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});