Dobrá správa pre Vlhovú: Škrtli disciplínu, v ktorej by mala nevýhodu

Už o necelý mesiac štartuje lyžiarska sezóna, v ktorej sa však nedočkáme premiéry úplne novej disciplíny. Ňou mala byť tímová kombinácia, ...

Už o necelý mesiac štartuje lyžiarska sezóna, v ktorej sa však nedočkáme premiéry úplne novej disciplíny. Ňou mala byť tímová kombinácia, lenže narazila na odpor značnej časti pretekárov.

Fotogaléria

Čo je tímová kombinácia?

Nová lyžiarska disciplína, v ktorej majú spoločne súťažiť jeden zjazdár a jeden slalomár. Rozdiel oproti alpskej kombinácii je v tom, že v nej šiel rýchlostnú i slalomovú časť jeden pretekár. Takto by teda dvojica vytvorila tím.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) sa snaží nájsť náhradu za alpskú kombináciu a paralelné preteky, ktoré na najbližších ZOH 2026 už neuvidíme. Potrebuje teda zaplátať dieru, aby boli rozdané dve sady olympijských medailí.

Vymysleli tak tímovú kombináciu, ktorú by jazdili muži aj ženy. Premiéru mala mať už v novej sezóne Svetového pohára (SP) v rakúskom Kitzbüheli a švajčiarskej Crans-Montane, ale necelý mesiac pred štartom ju vyškrtli z kalendára. Proti totiž bolo až 130 pretekárov a medzi nimi aj také esá ako Američanka Mikaela Shiffrinová a Talianka Sofia Goggiová.

Rudolf Hrubý má v našom hokeji veľké slovo.
Majiteľ Slovana Hrubý: Za TOHTO hráča sme ponúkali 450-tisíc! Zobraziť článok

Body za tímovú kombináciu by sa totiž rátali aj do poradia slalomu a rýchlostných disciplín, čo by znevýhodnilo krajiny, ktoré majú len jedného dobrého pretekára. „Slalomová hviezda Vlhová by nemala šancu, pretože by nenašla partnerku,“ napísal švajčiarsky Blick. Zo Sloveniek jazdí rýchlostné disciplíny iba talentovaná Rebeka Jančová (20), no v SP ešte len zbiera skúsenosti.

FIS sa však novej disciplíny nevzdáva, chce len vylepšiť jej pravidlá a plánuje ju zaradiť do kalendára SP na sezónu 2024/2025. Chce si ju totiž stihnúť vyskúšať v praxi, aby sa o cenné kovy v nej mohlo bojovať už na nasledujúcej zimnej olympiáde.

Hlavný tréner Pep Guardiola rozdáva pokyny hráčom Manchestru City.
Šokujúca prehra lídra Premier League: Nepomohol ani exkluzívny gól majstra sveta Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});