Rekordná dotácia na poslednom grandslame sezóny: Koľko zinkasujú šampióni US Open?

Celková dotácia tohtoročného tenisového US Open dosiahne rekordných 65 miliónov dolárov. Zvýšia sa aj prémie pre víťaza, za titul v dvojhre ...
  • Zdroj: TASR/AP

Celková dotácia tohtoročného tenisového US Open dosiahne rekordných 65 miliónov dolárov. Zvýšia sa aj prémie pre víťaza, za titul v dvojhre zinkasujú tenisti i tenistky zhodne po tri milióny dolárov. V utorok o tom informovala usporiadateľská organizácia U.S. Tennis Association (USTA).

Poľská tenistka Iga Swiateková skrečovala štvrťfinálový zápas na turnaji v Ríme.
Swiateková zaujala nezvyčajnou technikou: Prečo trénuje s prelepenými ústami? Zobraziť článok

Oproti minulému roku vzrástla celková dotácia o päť miliónov. Zhruba o 15 percent z vlaňajších 2,6 miliónov dolárov sa navýšila prémia pre víťaza, ktorá ale stále zaostáva ďaleko za odmenami vyplácanými v dobe pred pandémiou koronavírusu. V roku 2019 si šampióni odniesli šek v hodnote 3,9 milióna dolárov. 

Naďalej však pokračuje trend postupného zvyšovania odmien pre tenistov vyradených v úvode prestížneho turnaja. Hráči, ktorí vypadnú v 1. kole, zinkasujú 81,500 dolárov, v roku 2019 brali len 58 000 dolárov.

Do nárastu celkovej dotácie posledného grandslamu sezóny sa podľa zástupcov USTA premietol aj fakt, že organizátori budú všetkým účastníkom uhrádzať viac výdavkov. Po prvýkrát napríklad dostanú kupón v hodnote 1000 dolárov na úhradu cestovných nákladov. Taktiež budú mať zaistenú druhú izbu v oficiálnom hoteli alebo dostanú príspevok 600 dolárov na deň na iné ubytovanie. Zvýšia sa aj príspevky na stravovanie či výplet rakiet.

 

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});