Spoznali sme nového majstra sveta v cestnej cyklistike: Holanďanovi vyšiel záverečný únik

Holandský cyklista Mathieu van der Poel triumfoval v pretekoch elite s hromadným štartom na MS v Glasgowe. Na 271,1 km dlhej trati vybojoval ...
  • Zdroj: TASR/AP

Holandský cyklista Mathieu van der Poel triumfoval v pretekoch elite s hromadným štartom na MS v Glasgowe. Na 271,1 km dlhej trati vybojoval zlato po sólovom úniku s výrazným náskokom pred Belgičanom Woutom van Aertom a Slovincom Tadejom Pogačarom.

FOTOGALÉRIA: Spoznali sme nového majstra sveta v cestnej cyklistike

Dvadsaťosemročný Van der Poel si na náročnej trati s vyvrcholením na technickom okruhu v uliciach najväčšieho škótskeho mesta vypracoval rozhodujúci náskok približne 23 km pred cieľom, keď sa v strhujúcej bitke odpútal od úzkej skupiny spolufavoritov. Na ceste za prvenstvom ho nezastavil ani následný pád na mokrej vozovke na méte 16,5 pred finišom. Aj s roztrhnutým dresom si prišiel pre svoj prvý titul majstra sveta na ceste, päťkrát predtým vyhral MS v cyklokrose. V tomto roku triumfoval aj na monumentoch Miláno-Sanremo a Paríž-Roubaix. Na cestárskom tróne vystriedal Belgičana Remca Evenepoela. Holanďania sa tešili z titulu po 38 rokoch, naposledy to dokázal ešte v roku 1985 Joop Zoetemelk.

 Jazdcov čakala v cestných pretekoch zvlnená trať so štartom v hlavnom meste Edinburghu. Odtiaľ pelotón zamieril na 120 km dlhú trasu do Glasgowa, kde ešte na cyklistov čakal viac ako 14-kilometrový hektický okruh v uliciach mesta s takmer päťdesiatimi zákrutami. Technický úsek museli absolvovať celkovo desaťkrát. V intinerári figurovalo celkovo viac ako 3,5-tisíc výškových metrov a viacero krátkych, no prudkých stúpaní. Trasa mala vyhovovať najmä klasikárom.

Peter Sagan nedokázal udržať tempo s najlepšími.
Smutná bodka na záver obdivuhodnej kariéry: Sagan nedokončil svoj rozlúčkový šampionát! Zobraziť článok

Po dvadsiatich kilometroch sa vpredu vytvoril vážny únik, bolo v ňom deväť jazdcov vrátane českého reprezentanta Petra Kelemena. Figurovali tam aj Rakúšan Patrick Gamper, Ír Rory Townsend, domáci Brit Owain Doull, Austrálčan Matthew Dinham, Kolumbijčan Harold Tejada, Kevin Vermaerke z USA, Novozélanďan Ryan Christensen i Lotyš Krists Neilands. Náskok na hlavný pelotón svižne narastal a únik získal k dobru viac ako deväť minút. Ešte pred stúpaním na najťažší kopec pretekov Crow Road (3,7km/5,5%) preteky prerušila skupina ekologických demonštrantov, po dlhej pauze a reštarte sa odstup „balíka" začal postupne zmenšovať. Asi 160 km pred cieľom skončil so zakrvavenou tvárou Kolumbijčan Fernando Gaviria po páde v ľavotočivej zákrute.

Na okruh v Glasgowe vstúpil únik s približne päťminútovým náskokom pred pelotónom, v ktorom okamžite odštartoval v uliciach metropoly tuhý pozičný boj. „Nekonečné" mestské kritérium postupne selektovalo pretekárov, o rýchle tempo na špici balíka sa starali najmä tímy Belgicka, Austrálie, Dánska, či Talianska a nevydržal ho Štoček, ktorý vypadol z čoraz užšej hlavnej skupiny. Sagan ešte v tom čase držal krok s favoritmi. Na ťažkom profile so zákrutami nebola núdza ani o pády, v jednom z nich sa ocitol Holanďan Dylan van Baarle a jeho krajan Mick van Dijke musel so šrámami preteky predčasne ukončiť.

Peter Sagan medzi najväčších ašpirantov na víťazstvo tentoraz nepatrí.
Veľké nepríjemnosti pri Saganovej rozlúčke: Preteky opäť reštartovali! Zobraziť článok

V meste cyklisti viacnásobne absolvovali krátke prudké stúpanie na Montrose Street (200 metrov/10,8%), práve tam sa jazdci najčastejšie pokúšali o „trhák". Približne 120 km pred cieľom sa za pelotónom ocitol už aj Peter Sagan a o chvíľu neskôr odstúpil, súťaž sa v približne rovnakom čase skončila aj pre Štočeka. Únik mal v tom čase náskok už iba čosi viac ako dve minúty a prenasledovatelia sa k nemu rýchlo približovali. Z pelotónu postupne odpadli ďalší spolufavoriti Julian Alaphilippe či Jasper Philipsen, 100 km pred cieľom bolo v hlavnom balíku už iba niečo viac ako 30 pretekárov. Únik bol postupne dostihnutý, vpredu zostal už iba osamotený Američan Vermaerke. V kopci potom útočil Van der Poel, kolízia s bariérami naopak vyradila z hry Taliana Mattea Trentina a preteky opustil aj Dán Kasper Asgreen.

Únik dňa definitívne skončil necelých 80 km pred cieľom, keď Vermaerkea dostihla silná skupina šiestich jazdcov, v ktorej boli Van der Poel, Pogačar, Van Aert, Mads Pedersen, Talian Alberto Bettiol i Austrálčan Matthew Dinham. Na chvíľu síce zaostal obhajca Evenepoel, ale pole favoritov sa o chvíľu opäť zišlo a štyri okruhy pred cieľom išlo vpredu spoločne 18 jazdcov.

Prevahu mali Belgičania so štyrmi zástupcami. Situáciu na úzkom profile potom skomplikoval dážď, v ňom sa 50 km pred páskou rozhodol ísť do sólo jazdy Bettiol a taliansky jazdec si vypracoval náskok 40 sekúnd. Na mokrej trati spadol v hlavnej skupine Jhonatan Narvaez z Ekvádoru, za Bettiolom sa sformovalo kvarteto Van der Poel, Pogačar, Van Aert a Pedersen. Náskok Bettiola sa stal minulosťou 23 km pred cieľom a vzápätí sa do rozhodujúceho úniku dostal Van der Poel, ktorý rýchlo ukázal chrbát všetkým konkurentom. O chvíľu neskôr síce nepríjemne spadol, napriek tomu mal pri nájazde do posledného kola k dobru 30 sekúnd. V závere svoj náskok ešte zvýšil a suverénne si prišiel po titul. Van Aert zvládol jasne boj o druhú priečku a Pogačar v špurte o bronz tesne zdolal Pedersena.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});