Slovenský futbal sa ponoril do smútku: Zomrel posledný pamätník (†85) finále majstrovstiev sveta

Obrovský smútok. Svet navždy opustil bývalý slovenský futbalista Adolf Scherer (†85), jedna z kľúčových opôr pri striebornom československom ...
  • Zdroj: iStock

Obrovský smútok. Svet navždy opustil bývalý slovenský futbalista Adolf Scherer (†85), jedna z kľúčových opôr pri striebornom československom úspechu na majstrovstvách sveta v Čile v roku 1962.

Najlepší strelec tímu na turnaji a člen klubu ligových kanonierov odohral v československom drese 36 zápasov a v nich strelil 22 gólov. Scherer žil od roku 1973 vo Francúzsku, kde zomrel vo svojom dome v St. Gilles. O úmrtí legendárneho útočníka informoval Slovenský futbalový zväz.

(ilustračné foto)
Ďalšia tragédia vo svete cyklistiky: Pri pretekoch zomrel iba 17-ročný pretekár Zobraziť článok

Do dnešného rána mal výnimočný prívlastok – jediný žijúci slovenský futbalista, ktorý hral vo finále majstrovstiev sveta. Dolfi bol jedinečný, neopakovateľný, vždy svoj. Futbalový vicemajster sveta, majster Československa, strelec par excellence, člen Klubu ligových kanonierov, v Sieni slávy slovenského futbalu má od jej zrodu v roku 2016 svoje miesto, dobrý človek," uviedol vo svojom vyhlásení Slovenský futbalový zväz.

Práve na šampionáte pred 61 rokmi mal rodák z Priekopy leví podiel na postupe Československa do finále proti Brazílii. Vo štvrťfinále strelil víťazný gól proti Maďarsku (1:0) a v semifinále dvakrát prekonal obranu Juhoslávie (3:1). Bol tiež členom bronzového tímu na majstrovstvách Európy 1960 vo Francúzsku.

V česko-slovenskej futbalovej lige nastúpil Scherer do 260 stretnutí a zaknihoval 128 gólov. S celkovo 151 presnými ligovými zásahmi v kariére patrí do prvej dvadsiatky Klubu ligových kanonierov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk