Tourminátor otvoril svoje súkromie a ukázal unikátne zábery z detstva: Saganova spoveď pred Tour!

Cyklistické preteky Tour de France oslávili v sobotu 1. júla dve okrúhle jubileá. V deň začiatku 110. ročníka totiž zároveň uplynulo ...
  • Zdroj: fb/PetoSagan

Cyklistické preteky Tour de France oslávili v sobotu 1. júla dve okrúhle jubileá. V deň začiatku 110. ročníka totiž zároveň uplynulo už 120 rokov od štartu prvej edície. Aby toho nebolo málo, tohtoročná Tour sa bude niesť v znamení labutej piesne Petra Sagana (33), ktorý po sezóne s cestnou cyklistikou končí.

FOTOGALÉRIA: Peter Sagan

Pri tejto príležitosti poskytol náš šampión pre tímovú stránku TotalEnergies úprimný rozhovor a dodal aj zábery z detstva či jeho mladíckych čias, kedy s cyklistikou iba začínal.

Sagan, pre ktorého by mala byť TdF 2023 posledná v kariére, je najúspešnejší Slovák v histórii pretekov. Doteraz na nich dosiahol 12 etapových víťazstiev. „Tento rok odštartujem svoju 12. Tour v poradí. To je veľký úspech pre chlapca, ktorý vyrastal s rodinou v Žiline. Boli sme spolu traja bratia a jedna sestra, ja som bol najmladší. So športom vo všeobecnosti som začal možno ako sedemročný. Venoval som sa však napríklad aj takým veciam ako tanec či karate. Zo športov som mal rád najmä futbal,“ začal svoje rozprávanie v Sagan vo videu na sociálnych sieťach jeho tímu TotalEnergies.

LABUTIA PIESEŇ: Cavendish sa na Tour tiež predstaví poslednýkrát.
Cavendish o prekonaní Merckxa: Rekord je pre mňa irelevantný! Zobraziť článok

„Nie je žiadnym tajomstvom, že bez môjho brata Juraja by som sa k pretekaniu na bicykli nikdy nedostal. Ako starší brat ma k tomu doviedol, mal veľa úspechov a vyhrával každý rok preteky na Slovensku. Mládežnícky tréner v klube, kde sme pôsobili, potom zrejme vo mne videl určitý talent, ktorý by som mal v cyklistike rozvíjať."

„Keď som mal totiž osem rokov, tak som bol zvyknutý pretekať s oveľa staršími chlapcami. Vždy a za každých okolností som sa snažil vyhrávať. Išlo to, tak som pri cyklistike zostal,“ dodal s úsmevom na tvári sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour, no zároveň jedným dychom dodal, že so skvelými úspechmi príde eventuálne aj veľký tlak.

„Najlepší rok na Tour som zažil hneď v úvode. Pred mojím premiérovým pôsobením na Starej dáme odo mňa nikto nič nečakal. Potom som vyhral moju prvú etapu, a to mi zmenilo celú kariéru. Bol to proste úžasný a silný moment. Aj keď som vyhral druhú etapu, to bolo skvelé, no potom to už bolo až príliš stresujúce,“ uzavrel so smiechom Sagan.

Skupina cyklistov šliape do pedálov počas prvej etapy cyklistických pretekov Tour de France.
Cyklistický sviatok odštartoval v Španielsku: Úvodnú etapu Tour de France ovládoli Yatesovci Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});