Cavendish o prekonaní Merckxa: Rekord je pre mňa irelevantný!

Mark Cavendish (38), odveký rival nášho Petra Sagana, môže byť jedno víťazstvo od získania absolútneho rekordu v etapových triumfoch ...

Mark Cavendish (38), odveký rival nášho Petra Sagana, môže byť jedno víťazstvo od získania absolútneho rekordu v etapových triumfoch na Tour de France, no cyklistický veterán trvá na tom, že je to pre neho „irelevantné“.

Fotogaléria

Rovnako ako Sagan, aj Cavendish má pred sebou svoje posledné vystúpenie na Starej dáme.

Cavendish sa momentálne delí o prvé miesto s belgickým velikánom Eddym Merckxom, s ktorým majú obaja zhodne 34 etapových víťazstiev z Tour de France.

Cavendish sa však môže počas svojej labutej piesne na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta pokúsiť osamostatniť na čele prestížneho rebríčka, za čo by si vyslúžil obrovský rešpekt. Pozornosť sa teda sústredí na to, či sa Cavendishovi podarí triumfovať na jednej zo šiestich rovinatých etáp a prekonať svoj vlastný i Merckxov rekord.

„Tieto preteky mi dali život, aký som mal. A ja som im dal život, ktorý som mal. Všetko, čo som mohol za tie roky prežiť, pre mňa veľa znamená a verte mi, že neklamem, keď poviem, že prekonanie tohto rekordu je pre mňa irelevantné,“ vyhlásil Cavendish pred začiatkom 110. edície Tour.

ZVYKNUTÝ TRPIEŤ: Sagan si v sedle prechádzal náročnými situáciami už mladom veku.
Tourminátor otvoril svoje súkromie a ukázal unikátne zábery z detstva: Saganova spoveď pred Tour! Zobraziť článok

Ďalšie stúpanie pred cieľom

Aj druhá etapa na Tour bude mať relatívne jednoduchý profil. Bude priamočiarejšia, ale stále kopcovitejšia ako väčšina prvých etáp Starej dámy. Tesne pred cieľom by mala podľa všetkého bojovať vybraná skupina na čele s odolnými klasikármi, ako sú Wout van Aert alebo Magnus Cort.

Iba 25 km pred cieľom totiž čaká na cyklistov legendárne stúpanie Jaizkibel, ktoré je známe z baskickej klasiky San Sebastián. Vrcholiť bude iba 16 km pred samotnou cieľovou čiarou. To v pelotóne poriadne zamieša karty a postará sa o to, že skupina sa tesne pred cieľom rozdelí na viacero častí. Za bežných okolností by to bola etapa ako šitá na Sagana, no v jeho súčasnej forme má skôr minimálnu šancu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});