U usporiadateľov olympiády v Paríži zasahuje polícia: Vyšetruje verejné obstarávanie

Sídlo organizačného výboru nadchádzajúcich letných olympijských hier v Paríži dnes navštívila polícia v rámci série prehliadok spojených ...
  • Zdroj: SITA/AP

Sídlo organizačného výboru nadchádzajúcich letných olympijských hier v Paríži dnes navštívila polícia v rámci série prehliadok spojených s vyšetrovaním podozrenia okolo verejného obstarávania, informujú francúzske médiá.

Výbor konania policajnej prehliadky potvrdil, že s vyšetrovateľmi plne spolupracuje. Podozrenie ohľadom korupčného konania usporiadateľov predvlani vzniesla francúzska protikorupčná agentúra AFA.

Do dnešného dňa neboli verejnosti známe žiadne informácie o akomkoľvek kriminálnom vyšetrovaní organizačného výboru olympiády, ktorá sa má vo francúzskej metropole konať o 14 mesiacov, napísala agentúra AFP. Národná finančná prokuratúra teraz uviedla, že dnešné prehliadky súvisia s dvoma predbežnými vyšetrovaniami začatými v rokoch 2017 a 2022 pre podozrenie z neregulárneho prideľovania zákaziek a sprenevery verejných prostriedkov.

šŠportový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček (v strede).
Šéf slovenskej výpravy pred Európskymi hrami: Čo najviac miesteniek do Paríža Zobraziť článok

Okrem sídla organizačného výboru zasahovala polícia aj na ďalších miestach vrátane organizácie Solideo, ktorá má na starosti prípravu infraštruktúry pre olympijské hry. Denník Le Monde napísal, že prehliadkam čelili aj niektoré firmy, ako aj poradcovia zapojení do organizovania hier.

Prehliadky vykonávali vyšetrovatelia z francúzskeho úradu pre boj proti korupcii a finančnému zločinu a zástupcovia finančného oddelenia parížskej polície, povedal AFP zdroj oboznámený s vyšetrovaním. Spravodajkyňa dopĺňa, že prácu organizačného výboru sleduje aj francúzsky dvor audítorov, ktorý zrejme čoskoro na túto tému vydá správu.

Olympijské hry sú najväčším športovým podujatím na svete. (ilustračná foto)
Na OH 2024 aj s novou disciplínou v chôdzi: Inovatívny formát, ktorý si má získať množstvo fanúšikov Zobraziť článok

Výbor vo vzťahu k svojim zamestnancom uviedol, že čelí zásahu "finančného oddielu". "Zatiaľ nemáme všetky informácie o prebiehajúcom vyšetrovaní. Paríž 2024 s vyšetrovateľmi plne spolupracuje," citovala z oznámenia televízie BFM TV. Výbor dodal, že polícia pri prehliadke zhromažďuje bližšie nešpecifikované dokumenty.

Na možné problémy v tejto súvislosti upozornil v roku 2021 protikorupčný úrad, ktorý vo dvojici správ okrem iného varoval pred závažným rizikom konfliktu záujmov pri prideľovaní zákaziek. AFA dospela k záveru, že postupy usporiadateľov olympiády nezahŕňajú dostatočné poistky.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});