Kniežatá žijú v strachu: Nastúpia proti Slovákom bez najväčšej hviezdy?

Nášmu súperovi sa pred dnešným vzájomným súbojom zrútil svet! V sobotňajšom zápase proti Luxembursku prišiel o mozog a dušu tímu - o ...
  • Zdroj: getty images

Nášmu súperovi sa pred dnešným vzájomným súbojom zrútil svet! V sobotňajšom zápase proti Luxembursku prišiel o mozog a dušu tímu - o Nicalosa Haslera (32). Skúsený stredopoliar a kapitán mužstva odstúpil už v 24. minúte pre podozrenie na natiahnuté väzy v kolene. Jeho štart je otázny.

FOTOGALÉRIA: Hasler

Už 94-násobný reprezentant kniežatstva bol vo Vaduze pri senzačnej remíze 1:1 pred desiatimi rokmi. S piatimi gólmi je najlepším strelcom výberu nového trénera Konrada Fünfstücka, ktorý sa posadil na lavičku tímu prvý júnový deň. Žezlo prevzal po známom reprezentantovi Martinovi Stocklasovi. Bývalý obranca odkopal v najcennejšom drese 114 stretnutí. Po prehre v Portugalsku (0:4) a domácom výprasku (0:7) s Islandom sa jeho misia skončila.

Slovenskí futbalisti sa tešia z gólu.
Futbalisti Slovenska sa dnes predstavia na ihrisku Lichtenštajnska: Vyfackajú trpaslíka? Zobraziť článok

Lichtenštajnsko, s 38 000 obyvateľmi štvrtá najmenšia krajina Európy, sa ešte nikdy nedostalo na vrcholné futbalové podujatie. V kvalifikáciách si na ňom ostatní vylepšujú skóre. Aj preto, lebo nemajú proti sebe súpera na kvalitatívne zodpovedajúcej úrovni. Väčšinu kádra totiž tvoria amatérski hráči z nižších švajčiarskych a rakúskych líg, pre ktorých nie je futbal prioritou.

Pred dvoma rokmi v bojoch o svetový šampionát v Katare boli v tíme iba štyria profíci. Dvaja z nich, brankár Benjamin Büchel (FC Vaduz) a útočník Dennis Salanovič (FC Talavera), sú súčasťou aj dnešného kádra. Zvyšok tvoria hráči, ktorí sa neživia futbalom, takže nepodliehajú pravidelným tréningom. Po pandémii sa situácia s profíkmi v lichtenštajnskom futbale ešte zhoršila. Dobre platené zamestnanie, medzi aké tu futbalista nepatrí, si miestni cenia nadovšetko. V dobre prosperujúcej krajine s vysokými cenami je na prvom mieste potreba finančne zabezpečiť seba a rodinu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk