Šéf IIHF poslal na Slovensko tvrdý odkaz: Nerád by som pristúpil k sankciám

Už len do stredajšej polnoci majú slovenské hokejové kluby čas na to, aby sa prihlásili do nového ročníka profesionálnych, amatérskych ...
  • Zdroj: SITA/AP

Už len do stredajšej polnoci majú slovenské hokejové kluby čas na to, aby sa prihlásili do nového ročníka profesionálnych, amatérskych a mládežníckych súťaží, riadených Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH).

Pred stredajšou uzávierkou rezonuje najmä snaha niektorých klubov hrať novozaloženú súkromnú ligu (PHL), ktorá by nespadala pod zväzové riadenie. Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Luc Tardif pre TASR potvrdil, že nikdy nepodporí vznik nezávislej ligy.

Hráči Lotyšska oslavujú bronzové medaily na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.
Lotyši čelia trestnému oznámeniu: Polícia riešila takúto vec prvý raz Zobraziť článok

Profesionálne kluby z extraligy a Slovenskej hokejovej ligy sa do súťaží na sezónu 2023/2024 mohli prihlasovať od 15. mája. O tom, koľko sa ich prihlásilo do "dedlajnu" - stredajšej polnoci, bude vedenie zväzu informovať vo štvrtok 1. júna.

Deväť extraligových klubov združených v organizácii Profesionálna hokejová liga v polovici máji vyhlásilo, že v budúcej sezóne si chcú riadiť vlastnú súťaž. PHL je organizácia, ktorú založili extraligové kluby s cieľom vytvoriť profesionálnu a odbornú štruktúru na riadenie hokejovej súťaže. Chce sa riadiť pravidlami IIHF, no jej šéf pre TASR uviedol, že túto snahu nepodporí:

"Riešili sme podobnú situáciu pred vojnou na Ukrajine. Niektoré kluby, ako napríklad Donbass, si chceli založiť nezávislú ligu. Pre nás je to jasné. Nikdy nedovolíme a nepodporíme nezávislú ligu, žiadne presuny. Nemyslím si, že nezávislá liga by pomohla Slovákom. Do 31. mája je termín na registráciu, ak nebudú registrovaní, nebudú hrať. Verím, že si uvedomujú dôsledky. Sme medzinárodná organizácia, ktorá má svoju  tradíciu a pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Rozprával som sa o tom s Mirom Šatanom, pozná môj názor. Treba si dobre premyslieť, čo spravia. Nerád by som bol, aby sme museli pristúpiť k prípadným sankciám."

Na snímke radosť hráčov HC Dukla Ingema Michalovce po víťazstve v rozhodujúcom piatom zápase kvalifikácie o postup do play off Tipos extraligy HK Dukla INGEMA Michalovce - HK Dukla Trenčín.
Hokejové Michalovce robia čistky: V tíme končí šesť hráčov! Zobraziť článok

Jeden z deviatich klubov, ktoré vyjadrili podporu PHL, je aj úradujúci majster HC Košice. Vybojoval si právo hrať Ligu majstrov. V nej by mal v sezóne 2023/2024 nastúpiť proti švajčiarskym klubom Servette Ženeva, EHC Biel-Bienne a SC Rapperswil-Jona Lakers, nemeckým tímom EHC Red Bull Mníchov a Adler Mannheim a proti švédskemu AIK Skelleftea. Rozhodol o tom stredajší žreb v Tampere. "Hokejová Liga majstrov má dohody so zväzom. A ak klub nepôsobí pod zväzom, nemôže v súťaži hrať," potvrdil nedávno pre TASR Franz Reindl, člen Rady IIHF.

Jeho slová pre TASR potvrdil aj Tardif: "Neexistuje, aby tím z nezávislej ligy pôsobil v CHL. Ak to však CHL dovolí, sme ochotní z nej vystúpiť."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});