Šimon Synek túži na MS 2023 zopakovať svoj výkon spred roka: Rozhodcom sa stal na želanie mamy

Na hokejových MS, ktoré tento rok hostia Fínsko a Lotyšsko, má Slovensko zastúpenie aj v rozhodcovskom zbore.
  • Zdroj: Branislav Račko

Na hokejových MS, ktoré tento rok hostia Fínsko a Lotyšsko, má Slovensko zastúpenie aj v rozhodcovskom zbore.

FOTOGALÉRIA: Šimon Synek

Jedným z čiarových rozhodcov bude Šimon Synek, pre ktorého to bude už tretí seniorský svetový šampionát, pričom vlani sa zo zástupcov slovenského hokeja dostal najďalej: pískal finále Fínsko – Kanada (4:3 pp). Repete finále by bral všetkými dvadsiatimi... „Konkurencia však nespí,“ priznal  Šimon, ktorý prezradil aj to, kto môže za to, že sa z neho stal hokejový rozhodca.

Ako sa z vás stal rozhodca?

-Samozrejme, najskôr som hrával hokej, no keď som sám zistil, že to nedotiahnem tam, kde by som chcel, začal som hľadať, čo by som mohol robiť. Jeden môj kamarát to skúsil a moja mamina rozhodla: prečo by si to nemohol aj ty. A tak som tu, z priemerného hokejistu sa stal celkom slušný rozhodca.

Bolo ťažké dostať sa do tohto úzkeho výberu rozhodcov?

-Vždy je to náročné. Sme sledovaní celú sezónu, vlastne niekoľko sezón. Medzinárodná federácia sa vždy pýta našej federácie, ako sme na tom, či máme požadovanú výkonnosť. Takže sa snažím pripravovať od zápasu k zápasu a našťastie to vyšlo. Som tam aj tento rok.

Koľko zápasov za sezónu odpíska hokejový rozhodca?

- Normálne okolo takých štyridsať. Ja som tento rok mal možnosť pískať aj českú extraligu, takže toho bolo dvakrát toľko. Takých 75. To je dosť náročné, najmä čo sa cestovania týka. Ale je to naša práca, nás to baví, ja sa nesťažujem. Ja sa teším.

Ako sa pripravuje rozhodca na sezónu. Sú to len pravidlá alebo aj naháňanie kondície?

- Máme každoročne seminár pred sezónou, kde sa testy skladajú z pravidiel, z atletických previerok, čo je najčastejšie dvanásťminútovka, a z korčuliarskych schopností na ľade, kde sa merajú rýchlostné schopnosti. Na základe toho sa robia kádre rozhodcov na jednotlivé súťaže.

Viedli ste aj zápasy žien či chceli by ste?

- Viedol som. Nie túto sezónu. My berieme každý zápas rovnako. Takže aj zápas žien je pre nás klasický, nič špeciálne. Ja sa teším z každého zápasu.

Na snímke vľavo Rodrigo Abols (Lotyšsko) strieľa gól na 1:1 brankárovi Stanislavovi Škorvánekovi (Slovensko) v zápase.
Hrdina Škorvánek: Osud nám vrátil to, čo nám zobral proti Čechom! Zobraziť článok

Môže rozhodca aj tipovať, kto bude majstrom sveta?

- Fúú, to asi nemôže... Môže si to v duchu natipovať. Samozrejme, aj my máme svoje obľúbené tímy, svojich favoritov. Aj ja som vlastne s tým išiel do toho, že sa na ľade stretnem s tými úplne najlepšími. Postupne som sa k tomu vypracoval a veľmi si užívam to, že som na ich úrovni. Aj keď nie platovo...

Je to úplne iné pískať MS a našu ligu?

- Najväčší rozdiel je v rýchlosti, tvrdosti a presnosti, ktorou sa na MS prezentuje každý hokejista. Každý jeden má herné činnosti vžité a predvádza ich v takej rýchlosti, akú v lige nájdete málokedy. A veľký rozdiel je aj v disciplíne hráčov a aj trénerov smerom k rozhodcom. Je to všetko profesionálne.

Hokejista môže povedať, že má svoj vzor, vie to urobiť aj rozhodca?

- Ja áno. Spomínam si na čiarového, ktorého meno neviem, ale pískal finále MS 2011 v Bratislave, kde som ho sledoval a celkom ma uchvátil. Bol ho plný ľad, každého jeho gesto si musel každý všimnúť. Viem, že nie každý má rád, ako sa hovorí, tancujúcich rozhodcov, akých je veľa predovšetkým v NHL, ale mne sa takí páčia.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});