Fotograf Martin Trenkler opisuje cestu do sveta Formuly 1: V F1 je tvrdý boj, dievčatá chýbajú!

Práca snov! Martin Trenkler (40) je v súčasnosti jediný oficiálny fotograf slávnych pretekov Formuly 1 pochádzajúci zo Slovenska. Ako ...
  • Zdroj: instagram/martintrenklerf1

Práca snov! Martin Trenkler (40) je v súčasnosti jediný oficiálny fotograf slávnych pretekov Formuly 1 pochádzajúci zo Slovenska. Ako sám priznáva, robota, ktorej sa venuje už viac ako 20 rokov, je na jednej strane obrovská výsada, na tej druhej veľký boj.

V rozhovore pre Nový Čas Trenkler vyrozprával pikošky zo zákulisia nablýskaného sveta F1, ale reč bola aj o Michaelovi Schumacherovi. Trenkler však žiadne potešlivé správy pre jeho fanúšikov nemá...

FOTOGALÉRIA: Fotograf Martin Trenkler opisuje cestu do sveta F1

Ako ste sa vôbec dostali k tejto práci snov?

- Je to unikátne povolanie z toho dôvodu, že ho robí možno tak 50 - 60 fotografov. V dets­tve som sa zamiloval do F1. S príchodom internetu som sa dostal k stránkam skvelých fotografov, ktorí sa neskôr stali mojimi mentormi. Do F1 som sa dostal v 19-ich rokoch na základe slovenského časopisu, ktorý som spoluzakladal. Moja prvá VC bola v Rakúsku 2002.

Dá sa fotením pretekov F1 uživiť?

Určite z toho nebudete milionár, pokiaľ nie ste fotoagentúra. Práve agentúry teraz prevzali moc aj v F1. Fotografov na voľnej nohe je čím ďalej tým menej. Stále mám niekedy pocit, že poriadne ani neviem, ako sa tie fotky v F1 predávajú, ale nejako to funguje. Tu klient, tam klien a človek môže pracovať. Sme tam taká malá rodina.

Opíšte váš bežný pracovný deň na Veľkej cene...

- Víkend v F1 začína vo štvrtok. Podľa charakteru okruhu si na každej VC rozplánujem miesta, aby som bol všade a nič mi neušlo. Je to tvrdý boj! Kto zvládne fotiť F1, zvládne fotiť aj vojnu. Snažím sa však mať vždy dopredu vymyslenú koncepciu fotky. Za celý víkend nafotím tak tritisíc záberov, z toho vyberiem 150 a z nich je najlepších asi tak 10.

V treťom tréningu boli najrýchlejší jazdci Red Bullu a Ferrari.
V záverečnom tréningu Red Bull potvrdil dominanciu: Verstappen sa odtrhol od konkurencie Zobraziť článok

Máte za tie roky nejaký TOP úlovok, resp. TOP zážitok?

- Absolvoval som cca 140 veľkých cien. Každá z nich je pre mňa veľká spomienka a všade sa mi podaril aspoň jeden pekný záber. Vždy sa teším na VC Monaka, to je unikát. Raz som tam bol aj s Ivanom Táslerom, to bolo zážitkov... Nasmiali sme sa poriadne.

Je aj nejaká negatívna spomienka? Tragédia alebo niečo podobné...

- Havárie sa stávajú nečakane a je nízka pravdepodobnosť, že sa práve budete nachádzať na tom správnom mieste. Podarilo sa mi ale nafotiť aj pár nehôd. Zažil som aj takú, keď som si nebol istý, či je jazdec v poriadku. Bol to zvláštny pocit, keď fotíte človeka, ktorý narazil do bariéry v rýchlosti 200 km/h a je v šoku.

Tímový súboj zvedú piloti Red Bullu Pérez (vľavo) a Verstappen o prvú priečku seriálu MS F1.
Ja budem po víkende prvý! Pérez chce v Miami zosadiť Verstappena z trónu Zobraziť článok

Kto podľa vás bol alebo je najväčší párty man vo svete F1?

- Viem, že Michael Schumacher bol veľký párty man. On často nepil, ale keď už pil, tak vo veľkom, a robil šou. Vymieňal si tímové košele, spieval karaoke, dával si parochne... Diali sa vtipné veci! Škoda, že tu Schumi s nami nie je osobne. Aj Kimi Räikkönen bol veľký párty man. Momentálne vlastní ostrov pri Helsinkách, tak sa asi zabáva teraz tam.

A čo spojenie motošport a pekné ženy... Platí ešte v dnešnej dobe?

- Príchod Američanov spôsobil, že dievčatá zo štartu zmizli, čo je škoda, lebo tie dievčatá chceli tú prácu robiť a bavila ich. Aj z tohto pohľadu sa mení charakter F1. Je to šport, ktorý niekto kúpil a snaží sa ho predať za lepšie peniaze, nie je v tom duša motošportu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});