Dnes to je 30 rokov od najšialenejšieho športového atentátu: Čepeľ do Selešovej chrbta zmenila tenisové dejiny

Športový fenomén, ktorý už ako tínedžerka vyhrá 8 grandslamových titulov. Potom však kariéru supertalentovanej tenistky navždy zmení ...
  • Zdroj: Northfoto

Športový fenomén, ktorý už ako tínedžerka vyhrá 8 grandslamových titulov. Potom však kariéru supertalentovanej tenistky navždy zmení atentát muža, ktorý je priam chorobným fanúšikom jej rivalky, a chce tým zničiť jej kariéru. To nie je filmový scenár, ale reálny príbeh, ktorý si prežila Monica Selešová (49).

Po útoku sa dva roky nepostavila na kurt. Nebrzdilo ju fyzické zranenie, ale najmä stopa, ktorú nepochopiteľný čin jedného fanatika zanechal na jej duševnom zdraví. Práve dnes je to 30 rokov, čo nemecký fanatik Günter Parche († 68) zrejme zmenil históriu ženského tenisu. 

FOTOGALÉRIA: Monica Selešová

Nie zrejme, ale určite. Nebyť tohto ohavného činu, ktorý, mimochodom, ostal nepotrestaný, keďže Parche, ktorý sa tohto výročia nedožil, zomrel v starobinci v Nordhausene minulý týždeň, dostal za útok na Selešovú v Hamburgu len dvojročný podmienečný trest, pretože ho uznali za duševne zaostalého, a jeho advokátovi sa podarilo na odvolacom súde dokázať, že zaútočil na Selešovú s úmyslom ju zraniť, nie zabiť?!

Srbská rodáčka s maďarskými koreňmi vyhrala svoj prvý grandslamový turnaj už v roku 1990 a o rok neskôr sa stala svetovou jednotkou, keď z tohto postu vytlačila práve Nemku Grafovú.

Tenisový rozhodca.
Svet tenisu čaká revolučná zmena: Od roku 2025 bez čiarových rozhodcov Zobraziť článok

Bola by naj

Iná tenisová legenda Martina Navrátilová pri výročí tejto tragédie vysvetlila, ako Parche zmenil ženský tenis: „Selešová, vtedy iba 19-ročná, by svojím tempom zrejme predstihla 24 grandslamových titulov Margaret Courtovej, 23 Sereny Williamsovej alebo 22 Steffi Grafovej. Čepeľ noža ju zastavila. Ten chlap nepochybne zasiahol do tenisových dejín!“

Už iba jeden

Víťazka deviatich grandslamov (nevyhrala len Wimbledon) sa na kurty vrátila až po dvoch rokoch. No už nedominovala tak ako predtým, do svojej zbierky dokázala ešte pridať víťazstvo na Australian Open 1998 a o čosi neskôr, ale krátko po smrti svojho otca a trénera si v Paríži zahrala svoje posledné grandslamové finále. Na okruhu WTA naposledy hrala v roku 2003, kariéru oficiálne ukončila v roku 2008 a v roku 2009 ju uviedli do Siene slávy svetového tenisu.

Andy Murray sa v Madride rozlúčil s turnajom už po 1. kole.
Murray sa červenal: Neuveriteľná chyba wimbledonského šampióna Zobraziť článok

Trofej od monicy

Sympatická Monica, ktorá má už roky americké občianstvo, sa čas od času objavuje na veľkých tenisových turnajoch. A tak sa stalo, že bola pri najväčšom životnom triumfe Dominiky Cibulkovej v roku 2016, keď v Singapure ovládla Turnaj majsteriek. Vo finále zdolala vtedajšiu svetovú jednotku Angelique Kerberovú 6:3, 6:4 a hneď pri premiére na podujatí tohto rangu sa stala víťazkou MS WTA Tour. Vzácnu trofej vtedy Dominika preberala práve z rúk Selešovej.

V decembri 50

Selešová si dnes užíva život, v decembri oslávi 50. narodeniny v spoločnosti amerického podnikateľa a filantropa Toma Golisana, ktorý je o 32 rokov starší a za ktorého sa vydala v roku 2014. Golisano bol majiteľom klubu NHL Buffalo Sabres a trikrát sa neúspešne uchádzal o post guvernéra štátu New York.

Na snímke slovenský tenista Andrej Martin.
Odmieta, že bral zakázané látky! Slovenský tenista dostal tvrdý trest za doping Zobraziť článok

Ešte ju zdolala

Selešová po hamburskej tragédii dokázala Grafovú ešte raz zdolať. Bolo to na Australian Open 1999, kde rodáčka z Noveho Sadu vyhrala 7:5, 6:1. Tohto veľkého víťazstva sa dožila len jej mama Eszter, ktorá žije v USA. Otec Karolj podľahol rakovine prostaty v roku 1998, krátko pred Roland Garros, kde sa Monica dostala do finále.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});