Česká tenistka to povedala na rovinu: TOTO si myslí o účasti Rusov a Bielorusov na olympiáde!

Povedala, čo si myslí. Skvelá česká tenistka Petra Kvitová (33) v súvislosti s návratom ruských a bieloruských tenistov na prestížný ...
  • Zdroj: TASR/AP

Povedala, čo si myslí. Skvelá česká tenistka Petra Kvitová (33) v súvislosti s návratom ruských a bieloruských tenistov na prestížný grandslam do Wimbledonu uviedla, že tenisti z týchto krajín by nemali štartovať ani na olympijských hrách, ktoré sa uskutočnia nasledujúci rok vo francúzskom Paríži.

Dvojnásobná šampiónka londýnskeho grandslamu zároveň na tlačovej konferencii po piatkovom postupe do finále WTA turnaja v Miami povedala, že ocenila minuloročné rozhodnutie organizátorov Wimbledonu nepozvať na turnaj hráčov z Ruska a Bieloruska.

FOTOGALÉRIA: Petra Kvitová

Zástupcovia usporiadateľského All England Clubu (AELTC) oznámili, že na rozdiel od vlaňajšieho ročníka tentokrát pod neutralitou umožnia ruským a bieloruským tenistom štartovať vo Wimbledone. Minulý rok klub kvôli vojenskej invázii na územie Ukrajiny nepustil na turnaj tenistov zo spojeneckých štátov. Za toto rozhodnutie, ktoré sa zrodilo aj zásluhou tlaku od britskej vlády, bola AELTC skritizovaná oboma profesionálnymi organizáciami – ATP a WTA. Tie tak znížili význam legendárneho podujatia tým, že sa za neho neudeľovali body do svetového rebríčka.

„Môj postoj je stále jasný, som proti vojne a viac mi záleží na ľuďoch a hráčoch z Ukrajiny. Oceňujem, že Wimbledon to mal vlani ťažké, keď sa nedávali body kvôli tomu, že tam nehrali Rusi a Bielorusi," odpovedala Kvitová na otázku, čo si ako víťazka z rokov 2011 a 2014 myslí o piatkovom oznámení Wimbledonu.

Srbský tenista Novak Djokovič.
Novak Djokovič sa konečne dočkal! Americký senát rozhodol o jeho účasti na slávnom grandslame Zobraziť článok

„A podľa môjho názoru by nemali (tenisti z Ruska a Bieloruska) štartov ani na olympiáde. V tomto som skôr na ukrajinskej strane. Cítim to tak, že olympijské hry sú tu preto, že vo svete nechceme vojnu. Takže to mi robí starosti. A naozaj som ocenila, keď ich Wimbledon minulý rok nepozval," dodala a zopakovala úspešná česká tenistka, ktorá dnes v Miami nastúpi na finále proti Jelen Rybakinovej z Kazachstanu.

Tenis ako jeden z mála športov umožnil ruským a bieloruským športovcom po začiatku vojny na Ukrajine vo februári minulého roku štartovať na podujatiach pod neutrálnym statusom, nesmú sa ale účastniť tímových súťaží. 

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) tento týždeň odporučil všetkým medzinárodným federáciám dovolenie návratu reprezentantov oboch krajín ako jednotlivých neutrálnych športovcov. Ukrajinskí politici a športoví predstavitelia na to ale reagovali odmietavo a svojim reprezentantom nariadili bojkot súťaží, v ktorých sa predstavia Rusi či Bielorusi.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk