Ďalší problém pre tradičný anglický klub: Hrozí mu odčítanie bodov!

Vedenie anglickej futbalovej Premier League posunulo na preskúmanie nezávislej komisii podozrenie, že klub FC Everton v sezóne 2021/2022 ...
  • Zdroj: TASR/AP

Vedenie anglickej futbalovej Premier League posunulo na preskúmanie nezávislej komisii podozrenie, že klub FC Everton v sezóne 2021/2022 porušil pravidlá finančného fair play.

Tím z Liverpoolu údajne priznal stratu za trojročné obdobie vo výške 372 miliónov libier, čo je v prepočte približne 422 miliónov eur. Problém je v tom, že pravidlá povoľujú v takom časovom rámci stratu iba 105 miliónov GBP, teda približne 120 miliónov eur. V prípade nedodržania limitov hrozia klubom sankcie vrátane odpočtu bodov. Podľa vedenia Premier League bude konanie voči FC Everton dôverné.

FOTOGALÉRIA: Everton

Vedenie klubu na margo uvedeného poznamenalo, že je sklamané z verdiktu a je „pripravené masívne brániť svoju pozíciu". „Klub dôrazne namieta proti obvineniu z nedodržiavania pravidiel a spolu s nezávislým tímom odborníkov je presvedčený, že naďalej dodržiava všetky finančné pravidlá a predpisy," vyhlásili predstavitelia FC Everton. Dodali tiež, že dlhodobo poskytujú lige informácie „otvoreným a transparentným spôsobom".

Väčšinovým vlastníkom klubu je britsko-iránsky miliardár Farhad Moshiri, obchodný partner ruského oceliarskeho magnáta Ališera Usmanova. Everton vlani v marci informoval, že zastavil spoluprácu so spoločnosťami patriacimi Usmanovovi po tom, čo ho Európska únia zaradila na sankčné zoznamy v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Manchester United prežíva najvydarenejšiu sezónu za uplynulé roky.
Bude mať Manchester United nového majiteľa? Rozprávková ponuka katarského šejka Zobraziť článok

FC Everton v minulej sezóne unikol zostupu z Premier League o štyri body. Po sezóne dva konkurenčné tímy - Leeds United aj zostupujúci FC Burnley - kontaktovali vedenie súťaže s otázkou, či straty Evertonu nie sú porušením finančných pravidiel.

V tomto ročníku je Everton aktuálne na 15. pozícii tabuľky Premier League iba dva body od pásma zostupu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});