Hromadná výzva štátov pre MOV: Podmienky štartu Rusov na OH 2024 nie sú jasné

Predstavitelia viac ako tridsiatich štátov vyzvali Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby upresnil podmienky, za ktorých chce na OH ...
  • Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Predstavitelia viac ako tridsiatich štátov vyzvali Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby upresnil podmienky, za ktorých chce na OH 2024 v Paríži povoliť štart ruským a bieloruským športovcom pod neutrálnou vlajkou.Informovala o tom agentura AP.

Vladimir Kličko v súboji s Furym.
Kličkovi sa nepáči postoj Bacha ohľadom OH 2024: Zastupuje ruské záujmy Zobraziť článok

Rusko za pomoci Bieloruska pred rokom zaútočilo na Ukrajinu, a preto boli ich reprezentanti vylúčení z medzinárodných súťaží. MOV ich ale chce vidieť na letných olympijských hrách v Paríži. Proti se okamžite postavila Ukrajina, ktorú v tomto postoji neskôr podporilo viac ako tridsať štátov vrátané USA, Veľkej Británie, Francúzska, Kanady či Nemecka.

Rusi a Bielorusi by sa podľa MOV, v súlade so zásadou dodržiavania ľudských práv, mohli zúčastniť olympiády pod neutrálnou vlajkou. Tento argument zástupcovia viacerých krajín čiastočne uznali, no teraz vyzvali MOV, aby upresnil, ako si neutralitu športovcov predstavuje.

Martin Fourcade.
Fourcade je za účasť ruských športovcov na OH: Za ich vylúčenie by som sa hanbil Zobraziť článok

„Pokiaľ tak neučiní a nepríde s detailnými a konkrétnymi návrhmi, nesúhlasíme s tým, aby bol Rusku a Bielorusku umožnený návrat do medzinárodných súťaží," citovala agentúra AP dopis pred jeho oficiálnym odoslaním.

Šport je v oboch spomínaných krajinách previazaný na politický režim, z čoho vznikajú viaceré obavy. „Máme veľké pochybnosti, či je vôbec možné, aby Rusi a Bielorusi mohli štartovať na olympiáde ako neutrálni športovci, keď sú priamo podporovaní a platení štátom," píše sa ďalej v liste. Za najrýchlejšiu možnosť návratu Rusov a Bielorusov do súťaži považujú zainteresované štáty okamžité ukončenie vojny.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk