Na MS sa zrodila obrovská senzácia v zjazde žien: Fluryová takmer primrzla v kresle pre líderku

Toto nikto nečakal! Majsterkou sveta v zjazde sa prekvapujúco stala Jasmine Fluryová (29). Švajčiarska lyžiarka, ktorá doteraz na veľkom ...
  • Zdroj: TASR/AP

Toto nikto nečakal! Majsterkou sveta v zjazde sa prekvapujúco stala Jasmine Fluryová (29). Švajčiarska lyžiarka, ktorá doteraz na veľkom podujatí nebola nikdy ani v TOP 10, zdolala o štyri stotiny sekundy Rakúšanku Ninu Ortliebovú.

Bronz získala ďalšia Švajčiarka Corinne Suterová, obhajkyňa titulu a úradujúca olympijská víťazka. Favorizovaná Talianka Sofia Goggiaová v závere neprešla bránku a bola diskvalifikovaná.

FOTOGALÉRIA: Na MS sa zrodila obrovská senzácia v zjazde žien

Fluryová štartovala už ako druhá a po solídnej jazde vyrovnanej vo všetkých pasážach sa posadila do kresla pre vedúcu pretekárku. Nečakane na ňom zostala až do konca, pretože jedna favoritka za druhou boli pomalšie. Mrzla, ale to čakanie nakoniec stálo za to! K jednému víťazstvu v pretekoch Svetového pohára, ktoré vybojovala v roku 2017 v super-G vo Svätom Morici, teraz pridala svetový titul. Postarala sa o prvé švajčiarske zlato na tomto šampionáte. „Stále tomu nemôžem uveriť. Je to úžasné a byť na pódiu spoločne s Corinne je tiež neskutočné,“ rozplývala sa.

Ľahko na ňu strácala aj Goggiavá, ktorá navyše v záverečnej pasáži stratila rovnováhu, narazila do bránky a cieľom prešla so stratou
47 stotín. Potom sa ukázalo, že mala jednu lyžu medzi bránkovými tyčami, takže bola diskvalifikovaná. Olympijská víťazka z Pcongčhangu 2018, ktorá v tejto sezóne ovládla štyri zo šiestich zjazdov Svetového pohára, sa opäť nedočkala svetového titulu.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.
Shiffrinová sa emočne zrútila: Takto plakala po zisku striebra na MS! Zobraziť článok

V piatkovom záverečnom tréningu nadelila súperkám takmer pol sekundy, no v pretekoch to nepotvrdila. „Som skôr smutná ako sklamaná, pretože na týchto majstrovstvách sveta nezískam medailu, čo bolí. Ale taký je šport. Ľudia od vás čakajú, že ľahko vyhráte, ale to sa nepočíta. Život ide ďalej a posunieme sa k ďalším pretekom,“ povedala Goggiová, ktorá, rovnako ako ďalšie talianske lyžiarky, nastúpila s čiernou páskou na pamiatku niekdajšej vicemajsterky sveta v zjazde Eleny Fanchiniovej, ktorá tento týždeň podľahla v 37 rokoch rakovine.

Prvý štart na svetovom šampionáte premenila na striebro Ortliebová, dcéra olympijského víťaza z Albertville 1992, Patricka Ortlieba. Piaty cenný kov z MS má Suterová. Stihla sa včas zotaviť z ťažkého pádu v januárovom zjazde SP v Cortine d´Ampezzo, pri ktorom pred tromi týždňami utrpela ľahký otras mozgu.

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});