Slováci na MS bez mužskej štafety, najväčšie želiezko je Bátovská Fialková

Hlavným želiezkom v ohni skromnej slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta v biatlone (8. - 19. februára) bude Paulína Bátovská Fialková.
  • Zdroj: TASR/AP

Hlavným želiezkom v ohni skromnej slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta v biatlone (8. - 19. februára) bude Paulína Bátovská Fialková.

Štrnásta žena celkového poradia Svetového pohára sa pokúsi zabojovať o dobré výsledky a nadviazať tak na úspešné vystúpenia v doterajšej sezóne. Slovensko vyslalo do nemeckého Oberhofu štyri ženy, no len dvoch mužov, keďže Tomáša Sklenárika vyradili zdravotné problémy. Okrem Michala Šimu bude v dejisku bojovať aj veterán Matej Kazár, ktorý ukončil aktívnu kariéru už pred štyrmi rokmi.

Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Bátovská Fialková si v stíhačke nepolepšila: Jej ambície zmarili tri chyby na strelnici Zobraziť článok

Znamená to, že Slovensko tentokrát nepostaví mužskú štafetu, inak však nastúpi na všetky ostatné disciplíny. Medzi ženami sa spolu s Bátovskou Fialkovou predstavia na tratiach v Durínskom lese aj jej sestra Ivona Fialková, Júlia Machyniaková a Mária Remeňová. Slovenská "jednotka" ešte nikdy nezískala na MS ani ZOH medailu, no dvakrát k nej bola blízko. Jej maximom sú piate miesta z MS v Östersunde a ZOH 2018, v oboch prípadoch vo vytrvalostných pretekoch. Pódium jej uniká aj v prebiehajúcej sezóne, no Bátovská Fialková si vybojovala už šesť umiestnení v najlepšej desiatke vrátane dvoch štvrtých miest v šprinte a stíhačke v slovinskej Pokljuke. Pozíciu v SP si v Oberhofe nevylepší, keďže na MS sa prvýkrát nebude bojovať o body do celkového poradia.

Jej sestre Ivone sa v prebiehajúcom ročníku nedarí a chuť pred svetovým šampionátom si nevylepšila ani na nedávnom európskom, kde obsadila vo vytrvalostných pretekoch 56. a v šprinte až 77. miesto. Pred tromi rokmi však dosiahla na MS v Anterselve šiestu priečku v stíhačke a deviatu v šprinte. Machyniaková absolvuje premiéru na šampionáte a Mária Remeňová sa pokúsi prebojovať zo šprintu do stíhačky.

Na snímke slovenská reprezentantka Paulína Bátovská Fialková pri streľbe.
Slovenská biatlonistka útočila na pódium: Stačila jediná chyba na strelnici Zobraziť článok

"Náš cieľ je taký, aby Paulína vyjazdila prvú desiatku. Jej osobný je, samozrejme, medaila a my budeme veriť a dúfať, že ju získa. U Ivony by sme boli radi, ak by sa dostala späť do formy z konca minulej sezóny. V prebiehajúcej jej nejde dobre streľba. Dúfame, že sa trochu rozbehala v Pokljuke, dostala trocha voľna a môže zabojovať o body. Mária s Júliou sú ešte mladé pretekárky a na tomto fóre sa ´rozkukávajú´. Júlia mala zopár dobrých výkonov v Pohári IBU, Mária zase na začiatku sezóny. Veríme v aspoň jeden výsledok do 60-ky, ale idú hlavne zbierať skúsenosti," povedal pre TASR generálny sekretár Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Patrik Kristlík.

Šima dosiahol najlepší výsledok v prebiehajúcej sezóne v šprinte vo fínskom Kontiolahti, kde obsadil 28. miesto a do stíhačky sa prebojoval aj v Annecy a Pokljuke. Kazár sa vrátil na svetový šampionát po štvorročnej pauze a v Oberhofe bude druhý najstarší biatlonista po Simonovi Ederovi. Rakúsky pretekár je o tri mesiace starší, no na rozdiel od Slováka sa stále pripravuje a súťaží na najvyššej úrovni. Kazár išiel do Oberhofu hlavne kvôli miešaným štafetám, aby ich mohlo Slovensko postaviť.

"Tomáš Sklenárik má dlhodobo zdravotné problémy a tréneri rozhodli, že nie je pripravený. Kazára sme nominovali, keďže potrebujeme vypĺňať kvóty, aby sme nestrácali body. Okrem mixov by mal štartovať asi len v jednej individuálnej disciplíne. Od Šimu by nás potešili nejaké body, najmä z vytrvalostných pretekov. Ak by sa predstavilo aj najsilnejšie zloženie v mixe dvojíc, verili by sme v dobrý výsledok," povedal Kristlík.

Šampionát odštartuje v stredu miešanými štafetami, po voľnom dni sú v piatok a sobotu na programe rýchlostné preteky a v nedeľu stíhačky mužov i žien. Na budúci týždeň sa v utorok a stredu uskutočnia vytrvalostné preteky, vo štvrtok mix dvojíc a šampionát vyvrcholí cez víkend štafetami a hromadnými pretekmi.

Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Bátovská Fialková potvrdila stúpajúcu formu a zaznamenala najlepší výsledok v sezóne! Zobraziť článok

Medzi mužmi dominujú v celej sezóne nórski pretekári a najmä Johannes Thingnes Bö, ktorý je hlavný favorit vo všetkých disciplínach. Dvadsaťdeväťročný pretekár vedie celkové poradie SP a taktiež poradia vo všetkých štyroch individuálnych disciplínach. V ročníku nazbieral už jedenásť triumfov, ďalšie dva si pripísali jeho krajania Johannes Dale a Sturla Holm Laegreid, pričom okrem nich vyhral v individuálnych disciplínach už len Švéd Martin Ponsiluoma, hneď úvodné vytrvalostné preteky v Kontiolahti. Nóri ovládli aj všetky štyri štafety sezóny. Z ostatných pretekárov patria do širšieho okruhu favoritov Francúzi Quentin Fillon Maillet, Émilien Jacquelin, Nemci Benedikt Doll a Roman Rees či Švéd Sebastian Samuelsson.

Medzi ženami je na čele poradia SP Francúzka Julia Simonová pred Švédkou Elvirou Öbergovou a dvojicou Talianok Lisou Vittozziovou a Dorotheou Wiererovou. Do okruhu favoritiek patria aj Nemka Denise Hermannová-Wicková, Rakúšanka Lisa Theresa Hauserová, Češka Markéta Davidová či Švédky Hanna Öbergová a Linn Perssonová. V sezóne sa príliš nedarí Nórkam, z ktorých je najvyššie na 9. mieste Ingrid Landmark Tandrevoldová. Na MS nebude štartovať štvornásobná zlatá medailistka z predchádzajúceho šampionátu v Pokljuke 2021 Tiril Eckhoffová. Tridsaťdvaročná pretekárka nenastúpila v prebiehajúcej sezóne ani na jedny preteky a stále trpí zdravotnými problémami po nákaze koronavírusom v marci minulého roka. Zatiaľ nie je známe, kedy by sa mohla vrátiť k vrcholovému športu.

      Nominácia SR:
      muži:
Michal Šima, Matej Kazár
      ženy: Paulína Bátovská Fialková, Ivona Fialková, Júlia Machyniaková, Mária Remeňová

      Program MS v Oberhofe:
      streda 8. februára:
14.45 mix štafety
      piatok 10. februára: 14.30 šprint žien na 7,5 km
      sobota 11. februára: 14.30 šprint mužov na 10 km
      nedeľa 12. februára: 13.25 stíhačka žien na 10 km, 15.30 stíhačka mužov na 12,5 km
      utorok 14. februára: 14.30 vytrvalostné preteky mužov na 20 km
      streda 15. februára: 14.30 vytrvalostné preteky žien na 15 km
      štvrtok 16. februára: 15.10 mix dvojíc
      sobota 18. februára: 11.45 štafeta mužov na 4x7,5 km, 15.00 štafeta žien na 4x6 km
      nedeľa 19. februára: 12.30 hromadné preteky mužov na 15 km, 15.15 hromadné preteky žien na 12,5 km

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});