Erik Baška po tom, ako dal zbohom cyklistike: TOTO budem teraz robiť!

Po Jurajovi Saganovi dal zbohom cestnej cyklistike ďalší Slovák! Erik Baška sa nedávno rozhodol vo veku 29 rokov ukončiť kariéru v profesionálnom ...

Po Jurajovi Saganovi dal zbohom cestnej cyklistike ďalší Slovák! Erik Baška sa nedávno rozhodol vo veku 29 rokov ukončiť kariéru v profesionálnom pelotóne.

Fotogaléria

 Majster Európy v kategórii do 23 rokov z roku 2015 pôsobil v uplynulej sezóne v Dukle Banská Bystrica, predtým počas šiestich rokov jazdil práve so Saganom v Bore v kategórii World Tour. Naposledy sa Baška predstavil na ME v Mníchove, augustové preteky však nedokončil. „Posledné dva roky boli pre mňa najťažšie obdobie kariéry,“ povzdychol si Baška v reportáži televízie TA3.

Podľa vlastných slov zápasil predovšetkým s formou a hlavne so zdravím, ktoré bolo do veľkej miery ovplyvnené tzv. dlhým covidom. „Často som mal rôzne choroby alebo zimnice počas pretekov a ďalšie veci spojené s covidom. Tak som sa preto rozhodol, že to ukončím. Chcel som tomu síce ešte dať šancu. Skúšal som, trápil som sa, ale ten efekt už z toho nebol,“ dodal Baška a zaspomínal si aj na svoje najväčšie úspechy.

„Najlepšie si spomínam na obdobie, keď som sa stal majstrom Európy. Alebo keď som vyhral prvý rok u profíkov klasiku v Belgicku. Celkovo som však mal iné úlohy. Pomáhal som sťahovať úniky a ťahal som na Peťa Sagana alebo Rafala Majku. To, že sa im po celom dni potom podarilo zvíťaziť, bola odmena aj pre nás,“ uviedol s miernym úsmevom Baška a naznačil aj to, akým smerom sa bude jeho život uberať po konci v profi pelotóne.

„Začal som pracovať vo firme u brata, čo som vlastne aj vyučený a síce výroba na CNC strojoch. Sú to počítačom riadené stroje, ktoré vyrábajú súčiastky. Budem sa snažiť nejakým spôsobom zaradiť do bežného života,“ uzavrel Baška.

Erik Baška

  • narodený: 12. januára 1994 v Dohňanoch
  • výška/hmotnosť: 182 cm/74 kg
  • profi tímy: 2016 - Tinkoff, 2017-2021 - BORA-hansgrohe, 2022 - Dukla Banská Bystrica
  • najväčší úspech: Majster Európy v kategórii do 23 rokov z roku 2015
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});