Do Formuly 1 sa vracia slávna americká značka: Spolupracovať bude s úradujúcimi šampiónmi

Americká automobilka Ford sa vracia do Formuly 1, od roku 2026 bude dodávať pohonné jednotky stajni Red Bull a jeho sesterskému tímu ...
  • Zdroj: TASR/AP

Americká automobilka Ford sa vracia do Formuly 1, od roku 2026 bude dodávať pohonné jednotky stajni Red Bull a jeho sesterskému tímu Scuderia AlphaTauri. Dovtedy budú pracovať na vývoji motorov, pričom Ford sa postará o hybridnú časť. Rakúsko-americká spolupráca potrvá najmenej osem rokov.

(ilustračné foto).
Navždy sa zapísal do dejín motorizmu: Zomrel legendárny jazdec F1 († 80) Zobraziť článok

„Red Bull chce víťaziť a ukázal, že je toho schopný. Chceme byť v motoršporte pre technológiu aj marketing, ale chceme pri tom víťaziť a s tým správnym partnerom. Oni sú tomu oddaní a majú víťaznú kultúru. F1 je populárna vo svete aj v USA, kde má veľa rôznorodých fanúšikov a to je pre nás dôležité. Nechceme len súťažiť a učiť sa technológie, ale aj spájať sa s fanúšikmi. S Red Bullom a AlphaTauri to bude možné robiť," vyhlásil globálny riaditeľ Fordu Mark Rushbrook.

Americká firma zažila v F1 najväčšie úspechy v 60. a 70. rokoch 20. storočia ako výrobca motorov, dokonca je tretí najúspešnejší v histórii s 10 konštruktérskymi a 13 jazdeckými titulmi. Celkovo zaznamenal počas 38 rokov 176 víťazných pretekov a naposledy pôsobil v „kráľovnej motoršportu" v roku 2004 spolu s Jaguarom, z ktorého sa neskôr stal dnešný Red Bull.

O zdravotnom stave Michaela Schumachera vie iba rodina a najbližší priatelia.
Schumacher sa prihovoril na sociálnej sieti: Čo prezradil fanúšikom? Zobraziť článok

„Je vzrušujúce môcť využiť skúsenosti, znalosti a zázemie Fordu. Od nášho prvého stretnutia a rozhovoru bolo jasné, že medzi našimi spoločnosťami je synergia. Bolo jednoduché dohodnúť sa na zmluve, lebo obe strany po nej túžili," povedal šéf Red Bullu v F1 Christian Horner. Rakúsky tím získal štyri tituly za sebou v rokoch 2010 až 2013 s Nemcom Sebastianom Vettelom, v ostatných dvoch sezónach ho napodobnil Holanďan Max Verstappen.

Návrat Fordu do F1 víta aj prezident seriálu Stefano Domenicali. „Ford je svetoznáma značka s úžasným dedičstvom v motorizme aj motoršporte a vidia, akú hodnotu prinášame s viac ako pol miliardou fanúšikov po celom svete. Pri ich rozhodovaní určite zavážil aj náš záväzok byť uhlíkovo neutrálni do roku 2030 a používanie udržateľných palív od roku 2026. Veríme, že naša súťaž ponúka príležitosti a dosah ako žiadna iná. Nemôžeme sa dočkať toho, keď uvidíme logá Fordu na našich ikonických okruhoch," uviedol Talian.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});