Navždy sa zapísal do dejín motorizmu: Zomrel legendárny jazdec F1 († 80)

Smutná správa zasiahla svet motorizmu. Vo veku 80 rokov zomrel bývalý francúzsky pilot formuly 1 Jean-Pierre Jabouille, ktorý sa preslávil ...
  • Zdroj: iStock

Smutná správa zasiahla svet motorizmu. Vo veku 80 rokov zomrel bývalý francúzsky pilot formuly 1 Jean-Pierre Jabouille, ktorý sa preslávil ako historicky prvý víťaz pretekov pre francúzsku stajňu Renault.

Celkom v kariére zvíťazil v dvoch Veľkých cenách a jeho maximom v šampionáte bolo konečné ôsme miesto v roku 1980. O štyri roky skôr triumfoval v seriáli európskej formuly 2. O jeho štvrtkovom úmrtí informovala agentúra AFP. „Je mi smutno zo správy, že Jean-Pierre Jabouille zomrel. Motoristickému športu a F1 toho toľko dal a my si vážime jeho úspechy. V tejto smutnej chvíli sme v myšlienkach s jeho rodinou a priateľmi," uviedol šéf F1 Stefano Domenicali.

Jabouille historický triumf pre Renault vybojoval v domácej Grand Prix Francúzska v roku 1979, stal sa vtedy zároveň premiérovým víťazom vo monoposte s turbomotorom. V nasledujúcej sezóne pridal ešte prvenstvo vo Veľkej cene Rakúska.

Žiadne iné pódiové umiestnenia nevybojoval, pričom väčšinu zo svojich 49 pretekov v kráľovskej automobilovej triede nedokončil. Okrem Renaultu jazdil medzi rokmi 1974 až 1981 aj za stajne Williams, Tyrrell a Ligier-Talbot.

Venoval sa aj vytrvalostným pretekom a trikrát skončil tretí v pretekoch 24 hodín v Le Mans. Po kariére v F1 pôsobil napríklad ako šéf stajne Ligier.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});