Podľa expertky Vlhová zažíva peklo: TOTO môže za jej krízu!

Bývalá česká reprezentantka a v súčasnosti expertka televízie Eurosport Eva Kurfürstová hovorí o pekle, akým prechádza Petra Vlhová. ...
  • Zdroj: TASR/AP

Bývalá česká reprezentantka a v súčasnosti expertka televízie Eurosport Eva Kurfürstová hovorí o pekle, akým prechádza Petra Vlhová. Jasne pomenovala príčiny trápenia slovenskej lyžiarky!

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa evidentne trápi. Jej výkony v aktuálnej sezóne Svetového pohára sú ako na hojdačke. Naposledy vyhorela na pretekoch v Špindlerovom mlyne, 13. pozícia v nedeľňajších pretekoch bola obrovským sklamaním. Fanúšikovia sú pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta vo Francúzsku z Vlhovej formy v šoku.

Bývalá česká reprezentantka a expertka televízie Eurosport Eva Kurfürstová v rozhovore pre Pravdu naznačila niekoľko dôvodov, ktoré môžu stáť za krízou a nevyrovnanými výkonmi Petry Vlhovej.

Kým Michal sa hrá v krajine vychádzajúceho slnka na samuraja, Petra sa na zjazdovke v Špindlerov Mlýne trápila.
Frustrovaná Vlhová sa trápi, priateľ Michal si užíva: Kde lieta, keď ho najviac potrebuje?! Zobraziť článok

Menší tréningový objem

Pod trénerom Liviom Magonim bola tréningom doslova zodratá. Kouč Mauro Pini z tréningového objemu výrazne ubral. V minulej sezóne tento prístup priniesol viac odpočinku a ovocie v podobe zlatej olympijskej medaily z Pekingu. No v tejto sezóne to nejde podľa predstáv.

„Po konci s trénerom Liviom Magonim a prechode k trénerovi Maurovi Pinimu sa tréningový objem zmenšil už pred uplynulou sezónou a zmenšil sa aj teraz. Technické disciplíny sú o cviku a Petra je rutinérka. Je však jasné, že ak neodjazdíte potrebný objem a stále ho znižujete, môže chýbať istota či vyrovnanosť výkonov. V minulosti sme to nevídali, teraz áno," vysvetľovala česká odborníčka.

Vlhová schudla štyri kilá

Petra Vlhová na posledných pretekoch pôsobila nielen unaveným, rezignovaným, ale aj pochudnutým dojmom. Nedávno ju potrápila viróza, ktorá ju pripravila aj o cennú svalovú hmotu. Toto môže byť podľa odborníčky ďalším dôvodom jej nevydarených pretekov v Špindli.

„Prišla viróza, zhodila asi štyri kilá a to s vami zamáva. Súčasné alpské lyžovanie je fyzicky veľmi náročné, napríklad aj kvôli materiálu. Ten súčasný má tvrdé špičky lyží, aby ste mohli ísť priamejšiu stopu a nemuseli do oblúka toľko nadchádzať. Ak však nemáte silu, nebudete v strede ťažiska na začiatku oblúku. Bez toho nenačasujete oblúk správne alebo nezaťažíte ideálne lyže. Strata štyroch kilogramov – väčšinou svalovej hmoty – je veľký škrt cez rozpočet," má jasno Eva Kurfürstová.

Prežíva Petra a Michal krízu vo vzťahu?
Vlhová po Krkonošiach pôsobila totálne rezignovane: Kríza vo vzťahu s Michalom?! Zobraziť článok

Nešťastná oslava a tlak

Na psychickej pohode Vlhovej sa podpisujú nielen všadeprítomný tlak, neuspokojivé výsledky, ale aj nešťastná oslava po úspešných pretekoch vo Flachau. Eva Kurfürstová je presvedčená, že to všetko môže vytvárať mix, ktorý negatívne ovplyvňuje mentalitu slovenskej lyžiarky.

„Neviem, do akej miery Petra číta noviny, ale aj to ju môže rozhodiť, rovnako ako tá nešťastná oslava vo Flachau či neuspokojivé výsledky. Musí to byť pre Vlhovú peklo. Veľmi to bolí a môžete sa z toho aj zblázniť. Ak však v hlave čo i len raz pripustíte, že nejazdíte tak, ako by ste chceli, potom sa neuveriteľne trápite. Najlepším liekom sú výhry," hovorí odborníčka.

Prekvapí Vlhová na MS?

Američanka Mikaela Shiffrinová jazdí v tejto sezóne v neuveriteľnej forme. Na majstrovstvách sveta vo Francúzsku bude jasnou favoritkou. Petra Vlhová však už pred sezónou vyhlásila, že hlavnou prioritou bude práve svetový šampionát. V minulosti neraz ukázala psychickú odolnosť a koncentráciu na najdôležitejšie momenty.

„Patrí k lyžiarkam s najsilnejšou mentalitou. Iba Shiffrinová, možno Lara Gutová-Behramiová sú nastavené podobne. Nechcem, aby to vyznelo zle, skôr pozitívne, ale Vlhová sa môže odraziť od pomyselného dna. Odtiaľ je cesta iba hore," myslí si česká odborníčka. „Zajazdila najhorší slalom za ostatné štyri roky, ale môže to mať oslobodzujúci účinok. Na MS favorizujem Shiffrinovú, ale Vlhová ju už dokázala zdolať. Prečo by sa jej to nemohlo opäť podariť?," dodáva.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});