V čom spočíva jedinečnosť Nely Lopušanovej? Kým iných vozia do kabíny, ona šliape o piatej ráno na bicykli

Fenomenálna Nela Lopušanová (14) ohúrila celý hokejový svet! Na majstrovstvách sveta žien do 18 rokov vo Švédsku získala cenu pre najužitočnejšiu ...
  • Zdroj: SOŠV/Andrej Galica

Fenomenálna Nela Lopušanová (14) ohúrila celý hokejový svet! Na majstrovstvách sveta žien do 18 rokov vo Švédsku získala cenu pre najužitočnejšiu hráčku turnaja. V čom spočíva jej výnimočnosť?

Útočníčka Nela Lopušanová (14) sa stala zjavom majstrovstiev sveta žien do 18 rokov vo Švédsku. Dominovala medzi výrazne staršími protihráčkami. Bola najproduktívnejšia hráčka turnaja a vyhlásili ju aj za najužitočnejšiu hráčku šampionátu. Aktuálne žiari v drese slovenskej reprezentácie do 16 rokov na EYOF.

Mnohí sa pýtajú, v čom spočíva jej výnimočnosť? Napríklad v tom, že má skvelé rodinné zázemie, vzájomne sa ťahajú s bratom, ktorý tiež hrá hokej a Nela nemala nikdy vyšliapanú cestičku, ako mnohé iné deti. „Má úžasnú rodinu. Brata, ktorý hrá seniorskú súťaž. Poviem vám príbeh. V jeden deň sme mali o šiestej ráno tréning a na 5.15 som nariadil zraz pred štadiónom. Chlapcov priviezli rodičia autami takmer až do kabíny. Ja som však prišiel o niečo skôr, aby som odomkol. Už o piatej. Zrazu tam vidím Nelu, ako čaká na lavičke s bicyklom opretým vedľa. To je ten rozdiel. Ona prišla z desať kilometrov vzdialených Strážov skoro ráno na bicykli. Rodičia jej nevytvárajú komfort ako ostatným, vyrástla absolútne prirodzene," hovoril tréner Jakub Kubiš, ktorý vedie žilinských deviatakov, pre Pravdu.

Góly oslávila naozaj štýlovo.
Supertalentovaná Nela Lopušanová má veľké ambície: Sníva o Amerike! Zobraziť článok

Výkony Nely Lopušanovej vzbudili veľký rozruch aj v zámorí. Hovoria o nej ako o ženskom Connorovi Bedardovi (očakávaná tohtoročná jednotka draft NHL). Dostáva pochvaly od zámorských expertov. Jej tréner Jakub Kubiš mal možnosť hrať s niektorými súčasnými hviezdami NHL, ale podľa jeho názoru je Nela výraznejšia ako oni v rovnakom veku.

„Hral som aj s Kubinom, Zadinom, s Rišom Pánikom, brankárom Mrázkom, ani jeden z nich nebol taký výrazný ako naša Nela. Pamätám si, keď v dvanástich prišiel do Třinca Faksa a zďaleka tak nevynikal. Nela mi pripomína Rusa Kučerova z Tampy, má neskutočné videnie hry. Oproti ostatným má v hlave všetko o sekundu vopred. Je to hokejová anomália," porovnával tréner.

Nela Lopušanová vyniká na slovenských hokejových klziskách medzi chlapcami. Netají, že jej snom je odísť študovať a hrať hokej do Ameriky, kde by mohla ďalej rozvíjať svoj obrovský potenciál. Podľa trénera Kubiša má na to, aby sa raz stala najlepšou hokejistkou na svete.

„Už dnes sa pohodlne presadí medzi seniorkami, v ženskej extralige má hádam 4,5 bodu na zápas – slovenský hokejový rybník je pre ňu malý. Určite má na to, aby bola najlepšia na svete – som o tom presvedčený. Verte, tento ošiaľ s ňou nezamáva. Poznáme prípady, keď vychádzajúce hviezdy rýchlo zhasli, ale to nebude jej prípad. Má skvelé základy, je pokorná, nebojím sa o ňu," uzavrel tréner, ktorý Lopušanovú vedie v Žiline.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});