Mechanik Zlatko Novosád a fyzioterapeut Jakub Kmeťko odhaľujú: Ako sa staráme o Svitka v púšti?

Dakar je pre neho obrovskou vášňou! Presne preto si motocyklový pretekár Štefan Svitko (40) pred jeho tohtoročným štrnástym štartom vyslúžil ...
  • Zdroj: han,facebook/StefanSvitkoFanClub,instagram/jakub_physio

Dakar je pre neho obrovskou vášňou! Presne preto si motocyklový pretekár Štefan Svitko (40) pred jeho tohtoročným štrnástym štartom vyslúžil prezývku „Dakarská legenda“. Po návrate zo slávneho podujatia porozprávali veci zo zákulisia jeho dvaja najbližší ľudia - hlavný mechanik Zlatko Novosád (41) a fyzioterapeut Jakub Kmeťko (31).

FOTOGALÉRIA: Ako sa staráme o Svitka?

V púšti na Dakare tento rok primárne zamiešalo kartami najmä počasie. „Nebolo to tak, že by tento rok nebolo čo robiť s motorkou, ale je pravda, že vinou počasia Števo až tak neriskoval a motorku preto až tak nezničil. Takže som nemusel viazať motor ako minulý rok,“ smial sa po príchode na Slovensko Novosád. „Údržby ako takej však bolo určite viac, pretože mokrý piesok zostával na motorke, čo dralo kotúče, platničky a takéto veci... Navyše, keď som vonku pracoval na motorke, tak taktiež pršalo a bol som konštantne premoknutý. Či je 200 alebo 1 000 km etapa, v príprave nemôžeme nikdy nič podceniť. Motorka príde naspäť z Dakaru na Slovensko približne o mesiac. V podstate sa na nej môže Števo hneď voziť,“ dodal Novosád, na ktorého slová nadviazal fyzioterapeut Kmeťko.

„Števo si dá od motorky po Dakare určite pauzu, telo to potrebuje, ale ako ho poznám, na skialpy pôjde hneď na druhý deň po príchode domov. Pohyb na motorke je však jednostranný, takže telo sa celkom preťaží. Žiadny pretekár sa na Dakare nešetrí. Čím viacej však bude odpočívať, tým lepšie,“ upokojil situáciu Kmeťko, ktorý sa v nehostinných podmienkach staral o to, aby Števovi nikdy nič nechýbalo. „Števa netreba dávať dokopy. Dávať dokopy športovca na Dakare je príliš neskoro. Pracujeme spolu najmä mimo sezóny, aby nás potom v akcii nič neprekvapilo. Potom sa mu už len snažím zabezpečiť pohodu, aby nemusel riešiť základné veci typu, kde sa naje alebo si zavesí veci. Vždy mu teda stojím za zadkom a konštantne sa ho pýtam, či niečo nepotrebuje,“ uzavrel Kmeťko.

Štefan Svitko si drží v celkovom hodnotení trináste miesto.
Konečné hodnotenie Rely Dakar: Svitko tesne za TOP 10, Varga v štvorkolkách štvrtý Zobraziť článok

Celodenný servis

- Pneumatiky, oleje či filtre sa musia meniť prakticky každý deň.

- Mokrý piesok po daždi sa musel tiež odstraňovať z každej škáry.

- Masáž a základné fyzio cviky nemôžu chýbať.

- Myslieť je potrebné aj na základné veci, ako čo bude Števo jesť alebo kde si zavesí veci.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});